EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic. Arkivfoto.
EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic. Arkivfoto. - Foto: TT

"Konstruktivt" om brexit-deal

Nytt hopp väcks om fungerande handel och regering på Nordirland efter flera år av träta.Intensiva möten internt och mellan EU och Storbritannien ska bädda för en snar uppgörelse i striden efter brexit.


Fakta: Nordirlandsprotokollet

Under förhandlingarna inför Storbritanniens utträde ur EU enades London och Bryssel om ett särskilt Nordirlandsprotokoll för att kunna hålla en fortsatt öppen gräns mellan den brittiska landsdelen och resten av Irland. Annars var oron stor för att kontroller och övervakning vid gränsen skulle spräcka det fredsavtal som 1998 satte stopp för 30 år av oroligheter i Nordirland.

Protokollet har bland annat inneburit att varor från resten av Storbritannien ska kontrolleras i de nordirländska hamnarna i stället för vid gränsen.

Nordirlands Londonvänliga så kallade unionister, framför allt i partiet DUP, har dock varit stadigt kritiska mot protokollet och anser att det ger landsdelen orättvisa nackdelar inom Storbritannien. Motståndet har bidragit till att Nordirland inte kunnat enas om en regional regering efter valet i maj i fjol.

Även regeringen i London är kritisk och vill bland annat att tvister kring protokollet inte ska hanteras av EU:s domstol utan av en särskild instans.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak var på fredagen i Belfast för att tillsammans med sin Nordirlandsminister Christ Heaton-Harris träffa företrädare för samtliga de stora nordirländska partierna.

Under tiden var hans utrikesminister James Cleverly i Bryssel för att luncha med EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic – följt av att Sunak under helgen väntas möta kommissionsordförande Ursula von der Leyen i samband med den stora säkerhetskonferensen i München.

Allt pekar åt samma håll: en lösning i den segdragna trätan kring handeln på Nordirland kan slutligen vara på gång.

Sunak: Positiva samtal

Officiellt heter det att fredagens besök i Belfast gjordes för att hitta lösningar som "ordnar de praktiska problemen på plats, uppfyller våra övergripande mål och garanterar Nordirlands plats inom Storbritanniens inre marknad", meddelades från det brittiska regeringskansliet i torsdags, enligt nyhetsbyrån AP.

Sunak säger att han hade "positiva samtal", men konstaterar att mer behöver göras, rapporterar AFP.

— Nu behöver mer jobb göras, och det är därför mina medarbetare och jag ska fortsätta tala intensivt med Europeiska unionen för att hitta lösningar, säger han till brittiska medier.

"Konstruktivt"

Från de nordirländska partierna andas försiktig optimism.

— Framsteg har gjorts på en rad områden och det välkomnar vi. Men det finns fortfarande vissa områden där vi saknar en slutlig uppgörelse med EU, säger Jeffrey Donaldson, ledare för unionistpartiet DUP, efter fredagens möte, enligt nyhetsbyrån AFP.

— Väldigt positivt. Men vi är inte över mållinjen än, säger i sin tur Naomi Long från mittenrörelsen Allianspartiet till tidningen Belfast Telegraph.

Från mötet i Bryssel twittrar såväl Cleverly som Sefcovic om "konstruktiva" samtal.

"Intensivt arbete fortsätter", är Cleverlys ord.

"Hårt arbete fortsätter", skriver Sefcovic.

TT
/
/
EU
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.