Elizabeth Holmes i samband med fredagens domstolsförhandling.
Elizabeth Holmes i samband med fredagens domstolsförhandling. - Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Silicon Valley-bedragaren kan få uppskov igen

Den amerikanska Silicon Valley-svindlaren Elizabeth Holmes, som i fjol dömdes till elva års fängelse för bedrägeri, ska infinna sig i fängelset i april – om inte rätten beviljar hennes begäran om att förbli fri i samband med att hon överklagar domen, rapporterar Bloomberg.


Bakgrund: Elizabeth Holmes och Theranos

Elizabeth Holmes var bara 19 år när hon först lanserade sin idé om att ett enkelt blodprov skulle ge svar på en mängd diagnoser och sjukdomar.

Holmes, som själv hade viss utbildning inom kemi från universitetet Stanford, byggde med start några år senare upp ett företag kring idén – Theranos.

Investerarna, varav flera kända namn inom amerikanskt näringsliv och politik, flockades runt företaget och inom bara några år var det, och därmed Holmes, värt flera miljarder dollar. 2014 klassade Forbes henne som världens, yngsta kvinnliga miljardär.

Maskinen som skulle utföra blodanalyserna fick namnet "Edison" och skulle revolutionera blodtestningen genom att erbjuda billiga, snabba och enkla tester.

Holmes blev snabbt också en fixstjärna i medierna. Hon var vegan, citerade Jane Austen utantill och med sin enkla stil, ofta iförd en svart polotröja, jämfördes hon ofta med Apple-ikonen Steve Jobs. Det pratades till och med om att göra en film om henne och hennes framgångssaga. Många fascinerades av den mörka röst hon använde under offentliga framträdanden.

De första rapporterna om att Edison och Theranos kanske inte levererade vad de lovat kom 2013. Ett par år senare publicerade the Wall Street Journal ett grävande reportage som visade att testerna som utfördes i själva verket inte gjordes på Theranos, utan i andra labb. Kort därefter inledde myndigheter en första utredning. Företagets licens drogs tillbaka och i Forbes ändrades Holmes förmögenhet till "0".

Källa: BBC

Theranos-grundaren Elizabeth Holmes gjorde i fredags vad som kan vara hennes sista framträdande i rätten innan hon börjar avtjäna sin elvaåriga fängelsedom. Hon begär dock att förbli fri mot borgen så länge hennes process att överklaga domen pågår.

Fängelsedomen kom i november förra året, men eftersom Holmes då väntade barn fick hon uppskov och ska enligt nuvarande plan överlämna sig till myndigheterna den 27 april. Holmes begäran om ytterligare uppskov sker delvis på grund av hennes två små barn.

Överklagandet kan ta upp till två år.

Domaren Edward Davila menar att rätten måste avgöra om det finns en risk för att Holmes kommer att försöka fly om hon fortsätter att vara på fri fot – i synnerhet ljuset av att hon tidigare anklagats för att ha planerat att fly landet i januari 2022.

Åklagarna anser att domaren redan gett Homes "generöst" med tid att infinna sig hos myndigheterna.

Davila säger att han kommer att meddela sitt beslut i frågan första veckan i april.

TT
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.