Stockholm

Storbanken UBS erbjuder sig att köpa Credit Suisse

Credit Suisse huvudkontor i Zürich. Arkivbild
Credit Suisse huvudkontor i Zürich. Arkivbild. Foto: Michael Buholzer/AP/TT

Intensiva försök pågår för att hindra en förtroendekollaps för bankjätten Credit Suisse. Rädsla finns att bankoron annars ska spridas när börserna öppnar på måndag. Nu kommer uppgifter om att UBS kan köpa Credit Suisse för en miljard dollar.


Fakta: UBS och Credit Suisse

UBS är Schweiz största bank och en av världens 50 största. Har gamla anor men banken är resultat av flera hundra uppköp och sammanslagningar över åren.

Banken har sitt säte i Zürich men har verksamhet globalt. Banken har över 70 000 anställda världen över.

Företaget värderas i dag till motsvarande nästan 720 miljarder kronor, en nedgång på bara ett par veckor med över 150 miljarder.

Credit Suisse är Schweiz näst största bank. Den grundades 1856 och har sitt säte Zürich. Banken har världen över cirka 50 000 medarbetare.

På ett år har aktien tappat tre fjärdedelar av sitt värde och bokslutet för 2022 slutade med en förlust på motsvarande 84 miljarder kronor.

Kurskollapsen har ägt rum efter flera år präglade av skandaler, sparkade chefer och juridiska problem. Årsredovisningen för 2022 stoppades nyligen på grund av frågetecken i den finansiella rapporteringen.

Börsvärdet på företaget är i dag strax över 90 miljarder kronor. I januari 2022 värderades det till över 450 miljarder kronor.

Källor: Bloomberg, UBS, Credit Suisse

Under helgen har förhandlingar pågått i Bern om att låta Schweiz största bank UBS ta över krisdrabbade konkurrenten Credit Suisse, rapporterar flera schweiziska medier.

Landets myndigheter uppges pressa UBS på att gå med på en snabb sammanslagning av de två schweiziska bankjättarna för att förhindra att bankoron sprider sig när världens börser öppnar på måndag.

Enligt den schweiziska tidningen Blick kommer affären att bli klar under söndagen.

"Allt pekar på en schweizisk lösning denna söndag. Och när börserna öppnar på måndag kan Credit Suisse tillhöra det förflutna", skriver Blick, enligt AFP.

Enligt källor till Financial Times ska UBS nu sagt sig vara villigt att köpa Credit Suisse för upp till en miljard dollar. Köpet skulle i så fall kräva en snabb lagändring för att undvika en omröstning bland aktieägare.

Erbjudandet är enligt Financial Times långt under marknadsvärdet och ska betalas i UBS-aktier. Enligt källorna kan dock situationen förändras snabbt och det finns ingen garanti för att villkoren kommer att kvarstå eller att en uppgörelse kommer nås.

UBS har enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg också krävt statliga garantier för att täcka juridiska kostnader och potentiella förluster i samband med ett eventuellt köp.

Får snabbspår

En sådan stor bankfusion tar normalt flera månader, bland annat för att aktieägarna ska få säga sitt. Enligt Financial Times kan myndigheterna öppna ett "snabbspår" i tillståndsprocessen för att affären ska kunna genomföras före måndag morgon.

Pressen på att hitta en snabb lösning är stor också från andra länder som oroas för hur deras finansiella marknader ska påverkas om förtroendet för Credit Suisse kollapsar helt.

Enligt uppgifter till Sky News har brittiska myndigheter godkänt ett eventuellt uppköp. UBS har stor verksamhet i Storbritannien.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire uppger för tidningen Le Parisien att man väntar på en slutlig och strukturell lösning på bankens problem.

"Vi förblir extremt vaksamma", säger han.

UBS och Credit Suisse tillhör de 30 banker i världen som bedöms vara globalt systemviktiga banker - så viktiga att de är för stora för att låta dem falla.

Skandaler och problem

Anrika Credit Suisse är Schweiz näst största bank, efter UBS. På ett år har aktien tappat tre fjärdedelar av sitt värde och bokslutet för 2022 slutade med en förlust på motsvarande 84 miljarder kronor.

Kurskollapsen har ägt rum efter flera år präglade av skandaler, sparkade chefer och juridiska problem. Banken ställde nyligen in publiceringen av årsredovisning för 2022 och i veckan bekräftade den att det fanns "betydande svagheter" i den finansiella rapporteringen från banken för de två gångna åren.

Aktien i Credit Suisse rusade under inledningen av veckan på rykten om ett eventuellt uppköp, men under fredagen vände aktien ned igen sedan den större konkurrenten UBS förklarat att man inte var intresserade av en fusion – vilket man alltså verkar ha svängt om.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.