Susanna Grufman, biträdande generaldirektör Finansinspektionen. Arkivbild
Susanna Grufman, biträdande generaldirektör Finansinspektionen. Arkivbild - Foto: Anders Wiklund/TT

FI: Låneförmedlare gör marknaden mindre säker

Konsumtionslån som förmedlas via en så kallad låneförmedlare riskerar att försämra säkerheten. Den egentliga lånegivaren kan i många fall inte kontakta låntagaren och därmed inte heller göra en ordentlig kreditprövning, skriver Finansinspektionen i sin så kallade konsumentskyddsrapport.


"Att avtalen mellan företag som ger konsumtionslån och de som förmedlar dem försämrar konsumentskyddet är inte acceptabelt", säger FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman i ett pressmeddelande.

Marknaden för låneförmedling har vuxit mycket de senaste åren och har enligt FI ändrat maktbalansen på marknaden till förmedlarnas fördel.

FI varnar också i rapporten för vissa typer av investeringsprodukter – bland annat pekas kryptotillgångar ut som "olämpliga".

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

1 timme sedan
Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.