ECB-chefen Christine Lagarde ser ingen motsättning mellan räntehöjningar och likviditetsstöd till banker i kris. Arkivbild.
ECB-chefen Christine Lagarde ser ingen motsättning mellan räntehöjningar och likviditetsstöd till banker i kris. Arkivbild. - Foto: Michael Probst/AP/TT

ECB redo för både räntehöjningar och stöd

Det är inte antingen räntehöjningar eller krisstöd till banker med problem som gäller för Europeiska centralbanken (ECB) – det är både och, enligt ECB-chefen Christine Lagarde.


— Att få tillbaka inflationen ned till 2 procent på medellång sikt är inte förhandlingsbart, säger Lagarde på en konferens i Frankfurt.

Hon tillägger att strategin är att strama åt penningpolitiskt utifrån de förutsättningar som råder enligt tillgänglig data.

— Där ingår beredskap att agera, men det innebär inte att vi köpslår kring vårt primära mål, säger hon.

Enligt Lagarde saknas fortfarande tydliga bevis på att den underliggande inflationen har börjat ge vika, trots ovanligt stora och snabba räntehöjningar. Hon noterar att energipriserna förvisso har slutat rusa uppåt, men att det samtidigt finns tydliga problem med ett högt inhemskt inflationstryck i euroländerna.

ECB höjde sina styrräntor med 50 punkter (0,50 procentenheter) så sent som i torsdags – trots att flera amerikanska nischbanker då hade gått omkull till följd av så kallade bankrusningar och förtroendekrisen för den schweiziska storbanken Credit Suisse skakade banksystemet.

— Vi har gott om verktyg för att ge likviditetsstöd till finanssystemet om det behövs, så att vi får ett mjukare genomslag av penningpolitiken, säger Lagarde.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.