Stockholm

ECB redo för både räntehöjningar och stöd

ECB-chefen Christine Lagarde ser ingen motsättning mellan räntehöjningar och likviditetsstöd till banker i kris. Arkivbild.
ECB-chefen Christine Lagarde ser ingen motsättning mellan räntehöjningar och likviditetsstöd till banker i kris. Arkivbild. Foto: Michael Probst/AP/TT

Det är inte antingen räntehöjningar eller krisstöd till banker med problem som gäller för Europeiska centralbanken (ECB) – det är både och, enligt ECB-chefen Christine Lagarde.


— Att få tillbaka inflationen ned till 2 procent på medellång sikt är inte förhandlingsbart, säger Lagarde på en konferens i Frankfurt.

Hon tillägger att strategin är att strama åt penningpolitiskt utifrån de förutsättningar som råder enligt tillgänglig data.

— Där ingår beredskap att agera, men det innebär inte att vi köpslår kring vårt primära mål, säger hon.

Enligt Lagarde saknas fortfarande tydliga bevis på att den underliggande inflationen har börjat ge vika, trots ovanligt stora och snabba räntehöjningar. Hon noterar att energipriserna förvisso har slutat rusa uppåt, men att det samtidigt finns tydliga problem med ett högt inhemskt inflationstryck i euroländerna.

ECB höjde sina styrräntor med 50 punkter (0,50 procentenheter) så sent som i torsdags – trots att flera amerikanska nischbanker då hade gått omkull till följd av så kallade bankrusningar och förtroendekrisen för den schweiziska storbanken Credit Suisse skakade banksystemet.

— Vi har gott om verktyg för att ge likviditetsstöd till finanssystemet om det behövs, så att vi får ett mjukare genomslag av penningpolitiken, säger Lagarde.

TT
Senaste nytt

Nordkorea: Vi tänker skjuta upp en satellit

Publicerades: 1 timme sedan

Nya attacker mot Kiev

Publicerades: 1 timme sedan

"Lånade" två miljoner – döms till fängelse

Publicerades: 1 timme sedan

"Högertsunami" i spanskt val

Publicerades: 2 timmar sedan

Syrien: Israel-attack mot Damaskus

Publicerades: 3 timmar sedan

Biden: Skuldtaksavtal klart – redo för kongressen

Publicerades: idag 01:02

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.