Byggbranschen har pekats ut som ett problemområde för ekonomisk brottslighet. Arkivbild.
Byggbranschen har pekats ut som ett problemområde för ekonomisk brottslighet. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Hundratals tips om brott i byggbranschen

Publicerades: 23 Mar, 05:30

Nästan 300 tips om misstänkta brott i Stockholms byggbransch nådde i fjol tipstjänsten Fair Play Bygg. Statistiskt sett en nedgång från rekordåret 2021 – men andra faktorer pekar på att brottsligheten ökar.


Fakta: Brottslighet i byggbranschen

Fair Play Bygg är ett samarbete mellan Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland.

Förra året lämnades 184 tips över till myndigheterna för vidare utredning. Vissa av dem lämnades till flera myndigheter och gäller flera brottsrubriceringar.

174 ärenden lämnades över till Skatteverket, 107 till Ekobrottsmyndigheten, 78 till Arbetsmiljöverket och 16 till polisen. De gäller följande misstankar:

112 fall penningtvätt.

104 fall av skattebrott.

78 fall av arbetsmiljöbrott.

40 fall av brott mot utlänningslagen.

13 fall av människohandel.

10 fall av kreditbedrägeri.

9 fall av koppling till kriminella nätverk.

6 fall av bokföringsbrott.

4 fall av olaga hot.

3 fall av utnyttjade identiteter.

1 fall av mutbrott.

1 fall av bidragsbrott.

Arbetslivskriminalitet är ett stort problem i Sverige. Skatteverket beräknar att över 90 miljarder varje år betalas ut i svarta löner, och byggbranschen har pekats ut som ett problemområde.

Sedan 2016 har tips till Fair Play Bygg, ett branschsamarbete i Stockholm för rättvisare konkurrens, lett till att 163 företag i huvudstadsområdet upptaxerats med över 118 miljoner kronor.

Tipstjänsten fick förra året in 291 tips om misstänkt brottslighet, varav 184 lämnades vidare till myndigheterna.

Utländsk arbetskraft

Misstankarna gäller bland annat penningtvätt, skattebrott och människohandel.

Enligt Kristin Andersson, vd för Stockholms Byggmästareförening, domineras fusket av svartarbete utfört av utländsk arbetskraft med timlöner så låga som tio kronor.

— I rapporten syns ökad organiserad ekonomisk brottslighet, vilket många gånger leder till att människor utnyttjas och att seriösa företag som gör rätt för sig konkurreras ut, säger hon.

Förra årets siffror är betydligt lägre än 2021, då 440 tips kom in och 249 lämnades vidare till myndigheterna.

Mörkertal

— Nedgången kan bero på mindre rörlighet i Europa på grund av pandemin och kriget. En annan orsak kan vara att Sverige inte är lika attraktivt att jobba i längre på grund av kronkursen. Risken finns också att mörkertalet är fortsatt stort.

Flera faktorer pekar på att arbetslivskriminaliteten ökar i landet i stort. Enligt siffror från Arbetsmiljöverket, polisen och Åklagarmyndigheten lagförs fler arbetsgivare och företag för arbetsmiljöbrott.

Förra året ledde 238 ärenden till åtalsanmälan – en fördubbling jämfört med 2015.

TT
/
Hot
/
/
/
Senaste nytt

Hotell i Somalia attackerades

Så gör kommunerna när familjer inte kan betala

Många barnfamiljer har det tufft ekonomiskt just nu. Men bara ett fåtal kommuner har blivit mer generösa när familjer har svårt att betala exempelvis förskoleavgiften, visar en enkät från TT. Det är det minsta vi kan bidra med, säger Kristian Johansson, ekonomichef i Marks kommun.

SAS-missen: Listades som under tvångslikvidation

Flygbolaget SAS visades under några timmar på fredagen som "under tvångslikvidation" i det danska bolagsregistret. Orsaken: Ett försenat bokslut.

Morgonrock ska ge demenssjuka nattro

Personalen vid ett äldreboende på Värmdö utanför Stockholm provar nu en ny variant för att skapa lugn och nattro hos demenssjuka. De anställda tar nämligen på sig morgonrock som en del av kvällsrutinerna.

Turkmenistans diktator ska stoppa all rökning

1 timme sedan
Ledaren i ett av världens mest slutna länder inför ytterligare påbud. Inom två år ska hela Turkmenistan ha slutat röka, slår diktatorn Serdar Berdymuchamedov fast.

1 400 mobiler stulna – polisen ber om hjälp

2 timmar sedan
Under natten mot fredag stals cirka 1 400 mobiler, till ett värde av över sex miljoner kronor, från ett förråd i ett industriområde i Lund. Telefonerna tillhör Lunds kommun och nu ber polisen allmänheten om hjälp då de har kört fast i utredningen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.