Japans inflation bromsar. Arkivbild.
Japans inflation bromsar. Arkivbild. - Foto: Koji Sasahara/AP/TT

Japans inflation bromsar

Publicerades: 24 Mar, 01:45, Uppdaterades: 24 Mar, 05:06

Japans inflation bromsar in för första gången på 13 månader. Konsumentpriserna, exklusive färska livsmedel, steg med 3,1 procent i februari jämfört med för ett år sedan.


Det är betydligt lägre än de 4,2 procent som landet rapporterade i januari, som i sin tur var den högsta siffran sedan september 1981, och i linje med analytikernas förväntningar.

Att inflationskurvan vänt beror till stor del på framför allt billigare el men även sänkta gaspriser sedan regeringen introducerat åtgärder. Det handlar bland annat om subventionerade elpriser på 20 procent för hushållen som presenterades i oktober och som i år trätt i kraft, som pressar ner priserna.

— Regeringens åtgärder håller locket på energi, men jag väntar mig att matpriserna kommer att fortsätta att stiga ett tag, säger ekonomen Yuichi Kodama vid Meiji Yasuda Research Institute.

Japan kan glädjas åt att tjänstesektorn går starkt, enligt Jibun Banks inköpschefsindex som steg med 0,2 punkter till 54,2, den högsta nivån sedan oktober 2013. En bidragande orsak är att kinesiska turister börjat hitta tillbaka till Japan. På tillverkningssidan steg indexet med 0,9 punkter till 48,6, där 50 är gränsen mellan tillväxt och kontraktion.

TT
Senaste nytt

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

1 timme sedan

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

2 timmar sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

2 timmar sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

"Unabombaren" Kaczynski är död

2 timmar sedan
Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Polisen i Malmö rapporterar om misshandel

3 timmar sedan
"Misshandel på Bunkeflostrand.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

3 timmar sedan
Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.