Marie Nilsson, ordförande IF Metall, och Per-Olof Sjöö, ordförande GS-facket, presenterade lönekraven i höstas. Arkivbild.
Marie Nilsson, ordförande IF Metall, och Per-Olof Sjöö, ordförande GS-facket, presenterade lönekraven i höstas. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Nu ska löneökningarna avgöras

Publicerades: 24 Mar, 05:16

I eftermiddag väntas fack och arbetsgivare svara på det första lönebudet i industrins avtalsförhandlingar. Det brukar bli ett fackligt nej innan medlarna återkommer med ett sockrat bud.


Vinterns stora avtalsrörelse går in i ett avgörande skede. Sista mars löper många av löneavtalen på svensk arbetsmarknad ut.

Som vanligt de senaste 25 åren blir industrins löneförhandlingar avgörande. Fack och arbetsgivare i industrinäringarna sätter det så kallade märket för hur stora löneökningarna blir och som övriga branscher sedan brukat rätta sig efter.

Industrifacken och dess arbetsgivarmotparter har nu fått ett första bud från de så kallade Opartiska ordföranden (Opo), medlarna. I eftermiddag är det tänkt att de ska svara. Men det är knappast sannolikt att båda sidor tackar ja i dag.

4,4 eller 3,3

Erfarenhetsmässigt utifrån de 25 åren av avtalsrörelser sedan Industriavtalet kom till stånd 1997 med alla dess procedurer, är att arbetsgivarna med tvekan säger ja till det första budet, men att facken säger nej. Sen har medlarna en vecka på sig att lägga fram ett nytt sockrat bud för att förmå facken att skriva på.

Facken har krävt 4,4 procent i lönepåslag i ett ettårigt avtal, med en låglöneprofil, högre procentuella påslag till dem som tjänar under 27 000 kronor i månaden, plus extra höjningar av minimilönerna. Arbetsgivarna har erbjudit 2,0 procent plus en engångssumma på 3 000 kronor.

Historiskt har den slutliga överenskommelsen landat runt tre fjärdedelar av fackens utgångskrav, vilket skulle ge omkring 3,3 procent.

LO ska godkänna

Men med den höga inflationen i bakgrunden är det många LO-fack som ställt sig tvekande, men ändå ställt sig bakom LO:s gemensamma krav, med undantag för Transport som vill ha mer. Därför lär fackens prutmån vara mindre än vanligt. Annars kan det bli svårt att få med alla LO-facken på tåget för att därmed industrins löneavtal ska bli ett märke.

I förra veckan fick parterna i industrin svara på en första skiss från medlarna, men som då bara handlade om avtalets längd. Facken var mycket tveksamma till ett längre avtal än ett år, medan arbetsgivarsidan var splittrade. Medlarna föreslog ett treårigt avtal.

TT
Senaste nytt

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

Barnens öde lyfter hela landet

Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

1 timme sedan
Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

1 timme sedan
En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Totalt fyra personer skottskadade i södra Stockholm – tunnelbanan stoppas

1 timme sedan
"Polisen får flera samtal om att det har skett en skottlossning utomhus i närheten av Farsta centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Enköping

2 timmar sedan
"Brand i buskage i Enköping", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.