Flygbolaget SAS gick ordentligt back under perioden november-februari. Arkivbild.
Flygbolaget SAS gick ordentligt back under perioden november-februari. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Mångmiljardförlust för SAS överraskar inte

Krisdrabbade SAS gör fortsatt miljardförluster – och något annat är inte att vänta så länge inte biljettförsäljningen återhämtat sig efter pandemin. Men det finns hopp om bättre tider, anser Jacob Pedersen, aktieanalyschef på Sydbank.


Perioden 1 november–28 februari gjorde flygbolaget en förlust på 3,6 miljarder kronor, enligt en preliminär rapport.

— Det är en stor förlust igen i februari, men det är inga stora överraskningar. Siffrorna är definitivt en väldigt stark indikation på att det behövs fler passagerare. Det tror jag också kommer att komma de närmaste månaderna, säger Pedersen.

Än så länge är det lågsäsong och så här stora kommer inte förlusterna att vara varje månad framöver, tror han.

— Men det är uppenbart, utifrån siffrorna, att företaget gör enorma förluster under lågsäsong.

"Svåra tider"

För ett år sedan lanserade SAS sin transformationsplan, "SAS Forward". Den fulla effekten av den planen kommer inte förrän passagerarna är tillbaka på de nivåer som bolaget hade före pandemin. Men där är man inte ännu, påpekar Jacob Pedersen.

— Det är svåra tider, men det blir bättre framöver för SAS.

Det enda positiva i den preliminära rapporten han kan lyfta fram är tillgången till likvida medel, 5,3 miljarder kronor.

— SAS dräneras inte på likviditet just nu och det beror på att kunderna håller på att beställa nya biljetter inför sommaren.

"Många utmaningar"

Flera stora utmaningar väntar SAS framöver, inte minst att pressa ner företagets skulder med ytterligare 9,5 miljarder kronor, bland annat genom förhandlingar med personal och leverantörer.

— Så det är fortfarande många utmaningar för SAS de kommande kvartalen, säger Jacob Pedersen.

Rapporten är en månatlig uppdatering av det finansiella läget för SAS, som görs då bolaget befinner sig under konkursskydd i USA och därmed har skyldighet att hålla konkursdomstolen uppdaterad med finansiell information.

TT
/
USA
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.