Flygbolaget SAS gick ordentligt back under perioden november-februari. Arkivbild.
Flygbolaget SAS gick ordentligt back under perioden november-februari. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Mångmiljardförlust för SAS överraskar inte

Krisdrabbade SAS gör fortsatt miljardförluster – och något annat är inte att vänta så länge inte biljettförsäljningen återhämtat sig efter pandemin. Men det finns hopp om bättre tider, anser Jacob Pedersen, aktieanalyschef på Sydbank.


Perioden 1 november–28 februari gjorde flygbolaget en förlust på 3,6 miljarder kronor, enligt en preliminär rapport.

— Det är en stor förlust igen i februari, men det är inga stora överraskningar. Siffrorna är definitivt en väldigt stark indikation på att det behövs fler passagerare. Det tror jag också kommer att komma de närmaste månaderna, säger Pedersen.

Än så länge är det lågsäsong och så här stora kommer inte förlusterna att vara varje månad framöver, tror han.

— Men det är uppenbart, utifrån siffrorna, att företaget gör enorma förluster under lågsäsong.

"Svåra tider"

För ett år sedan lanserade SAS sin transformationsplan, "SAS Forward". Den fulla effekten av den planen kommer inte förrän passagerarna är tillbaka på de nivåer som bolaget hade före pandemin. Men där är man inte ännu, påpekar Jacob Pedersen.

— Det är svåra tider, men det blir bättre framöver för SAS.

Det enda positiva i den preliminära rapporten han kan lyfta fram är tillgången till likvida medel, 5,3 miljarder kronor.

— SAS dräneras inte på likviditet just nu och det beror på att kunderna håller på att beställa nya biljetter inför sommaren.

"Många utmaningar"

Flera stora utmaningar väntar SAS framöver, inte minst att pressa ner företagets skulder med ytterligare 9,5 miljarder kronor, bland annat genom förhandlingar med personal och leverantörer.

— Så det är fortfarande många utmaningar för SAS de kommande kvartalen, säger Jacob Pedersen.

Rapporten är en månatlig uppdatering av det finansiella läget för SAS, som görs då bolaget befinner sig under konkursskydd i USA och därmed har skyldighet att hålla konkursdomstolen uppdaterad med finansiell information.

TT
/
USA
Senaste nytt

Oskarshamn: Polisen rapporterar om trafikolycka

Hemtjänst dröjde med larm – vårdtagare dog

Hemtjänsten i Lunds kommun dröjde med att larma om hjälp i åtta timmar när en vårdtagare inte gick att "väcka" på morgonen. Vårdtagaren hade drabbats av en stroke och dog några dygn senare på sjukhus, rapporterar Sydsvenskan.

Polisen i Kristianstad rapporterar om misshandel

1 timme sedan
"Skadad man, Kristianstad.", skriver polisen på sin hemsida.

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

2 timmar sedan
Hundratals personer samlades för en ljusmanifestation i Fullerö utanför Uppsala på söndagskvällen, med anledning av sprängdådet som dödade en kvinna tidigare i veckan. Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst, säger Tina.

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

2 timmar sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

2 timmar sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.