Stockholm

Tjänstesektorn ångar på i eurozonen

Tjänstesektorn lyfter oväntat starkt i Frankrike och Tyskland i mars, enligt inköpschefsindex. Arkivbild.
Tjänstesektorn lyfter oväntat starkt i Frankrike och Tyskland i mars, enligt inköpschefsindex. Arkivbild. Foto: Berit Roald/NTB/TT

Det är oväntat bra drag i den privata sektorn i två största ekonomierna i eurozonen: Frankrike och Tyskland. Det är tjänstesektorn som lyfter aktivitetsnivån, medan tillverkningsindustrin bromsar in.


Ett preliminärt inköpschefsindex för den tyska ekonomin steg till 52,6 i mars, upp från 50,7 i februari. Uppgången var betydligt större än väntat.

Motsvarande index från Frankrike lyfte till 54, vilket också var bättre än väntat.

Men det är i tjänstesektorn det går bra, enligt indexen. Tillverkningsindustrin i de båda länderna har foten på bromspedalen med indexnivåer klart under 50 – vilket utgör skiljelinjen mellan ökad och minskad aktivitet i sektorn.

Inköpschefsindex för Tysklands tillverkningsindustri i mars föll till 44,4, från 46,3 i februari. Analytiker hade räknat med en uppgång till 47.

För den franska tillverkningsindustrin steg indexet från 47,4 i februari till 47,7 i mars. Men analytiker hade räknat med ett tydligare lyft, till 48.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg samtidigt till 53,9 i Tyskland, mot väntade 51. I Frankrike blev det ett lyft till 55,5, mot väntade 52,5.

TT

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.