Ringhals 3 och 4 är två av de nuvarande svenska kärnkraftsreaktorerna. Arkivbild.
Ringhals 3 och 4 är två av de nuvarande svenska kärnkraftsreaktorerna. Arkivbild. - Foto: Jonas Lindstedt/TT

Stöd för kärnkraft rusar: "Stora förändringar"

Kärnkraftens opinionssiffror har skjutit i höjden de senaste åren.Nästan var tredje svensk är nu mycket positiv till kärnkraft och ungefär lika många vill ha nya reaktorer, enligt senaste Som-undersökningen.


Fakta: Svenskarnas inställning till olika energikällor

Solkraften är mest populär bland energikällorna som forskarna bakom Som-undersökningen frågat om. I fjol var 76 procent av de tillfrågade "mycket positiva" till solkraft.

Motsvarande siffror för de andra energikällorna var 62 procent för vattenkraft, 53 procent för vindkraft och 31 procent för kärnkraft.

När det gäller kärnkraftens långsiktiga användning har den största förändringen skett för dem som svarat "använd kärnkraften och bygg fler reaktorer". Andelen har gått från 13 procent 2020 till 32 procent förra året.

Som-undersökningen 2022 genomfördes i höstas.

Kärnkraften är fortfarande mindre populär än solkraft, vattenkraft och vindkraft. Men skillnaderna minskar.

— Det är den minst populära energikällan, men det är där vi ser de stora förändringarna om vi jämför de senaste åren, säger Björn Rönnerstrand, forskare vid Som-institutet vid Göteborgs universitet.

Enligt den senaste Som-undersökningen, som presenterades under tisdagen, är nu 31 procent av svenskarna "mycket positiva" till kärnkraft.

Som jämförelse svarade 2020 bara 14 procent att de var mycket positiva till kärnkraft. I undersökningen 2021 hade siffran stigit till 22 procent.

Även när man blickar 5–10 år framåt har kärnkraftens popularitet ökat. Allt fler svenskar vill både ha kvar och bygga nytt inom kärnkraften.

Orsakerna kan vara flera, tror Björn Rönnerstrand.

— Det är en väldigt rimlig spekulation att det faktum att det konservativa blocket drev frågan om kärnkraft under valrörelsen har påverkat och drivit på, säger han.

— Men det är klart att vi har ju också haft en situation med skenande energipriser.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.