Ringhals 3 och 4 är två av de nuvarande svenska kärnkraftsreaktorerna. Arkivbild.
Ringhals 3 och 4 är två av de nuvarande svenska kärnkraftsreaktorerna. Arkivbild. - Foto: Jonas Lindstedt/TT

Stöd för kärnkraft rusar: "Stora förändringar"

Kärnkraftens opinionssiffror har skjutit i höjden de senaste åren.Nästan var tredje svensk är nu mycket positiv till kärnkraft och ungefär lika många vill ha nya reaktorer, enligt senaste Som-undersökningen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Svenskarnas inställning till olika energikällor

Solkraften är mest populär bland energikällorna som forskarna bakom Som-undersökningen frågat om. I fjol var 76 procent av de tillfrågade "mycket positiva" till solkraft.

Motsvarande siffror för de andra energikällorna var 62 procent för vattenkraft, 53 procent för vindkraft och 31 procent för kärnkraft.

När det gäller kärnkraftens långsiktiga användning har den största förändringen skett för dem som svarat "använd kärnkraften och bygg fler reaktorer". Andelen har gått från 13 procent 2020 till 32 procent förra året.

Som-undersökningen 2022 genomfördes i höstas.

Kärnkraften är fortfarande mindre populär än solkraft, vattenkraft och vindkraft. Men skillnaderna minskar.

— Det är den minst populära energikällan, men det är där vi ser de stora förändringarna om vi jämför de senaste åren, säger Björn Rönnerstrand, forskare vid Som-institutet vid Göteborgs universitet.

Enligt den senaste Som-undersökningen, som presenterades under tisdagen, är nu 31 procent av svenskarna "mycket positiva" till kärnkraft.

Som jämförelse svarade 2020 bara 14 procent att de var mycket positiva till kärnkraft. I undersökningen 2021 hade siffran stigit till 22 procent.

Även när man blickar 5–10 år framåt har kärnkraftens popularitet ökat. Allt fler svenskar vill både ha kvar och bygga nytt inom kärnkraften.

Orsakerna kan vara flera, tror Björn Rönnerstrand.

— Det är en väldigt rimlig spekulation att det faktum att det konservativa blocket drev frågan om kärnkraft under valrörelsen har påverkat och drivit på, säger han.

— Men det är klart att vi har ju också haft en situation med skenande energipriser.

TT
stats