Affärsidén går ut på att ersätta Ikeavaruhusen, som stoppade sin verksamhet i Ryssland efter det att Moskva inledde sitt anfallskrig mot Ukraina.
Affärsidén går ut på att ersätta Ikeavaruhusen, som stoppade sin verksamhet i Ryssland efter det att Moskva inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. - Foto: Alexander Reshetnikov/Reuters/TT

Nu öppnar Ikea-kopian "Swed House" i Moskva

Belarusiska Swed House försöker ersätta Ikeas varuhus i Ryssland. På lördagen öppnade företaget sin första butik i Moskva, med varor som ska se ut att komma från den svenska möbeljätten.


Köande Moskvabor och butikspersonal med gula pikétröjor, under en blågul logotyp för varumärket "Swed House".

Bilderna från den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass visar premiäröppningen av den belarusiska affären i den ryska huvudstaden.

Så är "Swed House" affärsidé

Affärsidén går ut på att försöka bli en dubbelgångare och ersätta Ikeavaruhusen i landet, som stängde efter det att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina, rapporterar Reuters.

— Vi är inte Ikea, vi strävar efter att vara som Ikea. Vi har våra egna varumärken, våra egna varor, säger Swed House generaldirektör Mamedali Kasymov till Reuters.

Han hävdar att företaget även säljer originalartiklar, som de kommit över från den svenska möbeljätten.

— Ingen förbjöd oss att göra detta, säger Kasymov.

Ikea stängde sitt möbelvaruhus i Ryssland

Ikea stängde sina möbelvaruhus i Ryssland i mars förra året. I mitten av juni samma år beslöt möbeljätten att sälja sina fabriker och minska sina lager i landet och i juli meddelade företaget att de produkter man haft kvar i lager skulle säljas via nätet i Ryssland.

Den belarusiska kopian planerar att öppna fem butiker i Moskva, innan man expanderar till andra ryska regioner nästa år.

Det är oklart hur företaget har kommit över de påstådda Ikeaprodukterna.

Ryssland var en av Ikeas största marknader.

Ikeasfären driver fortfarande14 kommersiella shoppingcenter i Ryssland, under varumärket Mega.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.