Få misstänkta insiderbrott leder till åtal. Arkivbild.
Få misstänkta insiderbrott leder till åtal. Arkivbild. - Foto: Lars Schröder/TT

Få misstänkta insiderbrott leder till åtal

De flesta misstänkta insiderbrotten leder aldrig till åtal. Endast tre procent av anmälningarna till Ekobrottsmyndigheten har lett till åtal de senaste tio åren, rapporterar Sveriges Radio Ekot.


Många av anmälningarna om misstänkta brott rör handel som sedan visar sig vara helt laglig, men mörkertalet tros ändå vara stort.

— Jag tror det är fler än tre procent som begått insiderbrott men man ska ju bevisa det i domstol och om det inte går att bevisa det i domstol så är det inte tillräckliga skäl att ta upp det i domstol, säger Peter Hallström, seniorfinansinspektör på Finansinspektionen till Ekot.

Insiderbrott är när någon med hjälp av information som inte är känt av allmänheten handlar med aktier eller värdepapper. Det inkommer hundratals anmälningar om misstänkta insiderbrott varje år till Finansinspektionen och vid misstanke om brott skickas det över till Ekobrottsmyndigheten för utredning.

TT
/
Senaste nytt

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

Minst 20 personer har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, rapporterar lokala medier.

"Katastrofalt" besked för SAS-aktieägarna

SAS-aktien avnoteras från börsen. 137 000 svenskar får nu se sitt värde gå upp i rök. "Katastrofalt", enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Sommarens extremväder bakom tågförseningar

1 timme sedan
Preliminära siffror för juni–augusti visar att 86,7 procent av de svenska persontågen kom fram i tid under sommaren. Det är en minskning på 3,2 procentenheter jämfört med samma period förra året, enligt Trafikverket.

Polisen rapporterar om brand, Malmö

1 timme sedan
"Sorgenfri. Brand i fordon.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.