Studenten kostar mer än tidigare år, störst kostnader innebär kläder och maten. Arkivbild.
Studenten kostar mer än tidigare år, störst kostnader innebär kläder och maten. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler väljer begagnat när studentfirandet blivit dyrare – så mycket har det ökat

Kostnaden för studentfirandet har ökat. I år får en familj lägga i genomsnitt 4 900 kronor på mat, mössa och festligheter. Men många vänder sig också till begagnatmarknaden. Fler har fått upp ögonen för det cirkulära, säger Viktor Schmidt, presschef på Svensk handel.


Studenten kommer snart med glädjerop och firanden. Men i år ser uppvaktandet ut att kosta mer än tidigare år, visar nya siffror från Svensk handel.

— Det är en inflationseffekt som vi ser, säger Viktor Schmidt på Svensk handel.

Så mycket skiljer från förra året

Kostnaderna har ökat mest för de anhöriga som ansvarar för själva firandet. För en students hushåll väntas kostnaden bli drygt 4 900 kronor, jämfört med föregående år då notan låg på drygt 4 500 kronor.

— Studenten är en speciell högtid, man tar den en gång i livet. Saker har blivit dyrare, men studenten har inte blivit mindre aktuell att fira, säger Schmidt.

För studenterna själva har kostnaderna minskat något, från 2 200 till 2 000 kronor i år. Enligt Svensk handel är en orsak att studenter generellt inte är särskilt köpstarka.

En trend är ett ökat intresse hos den yngre generationen för begagnatmarknaden. Nästan var tredje blivande student planerar att köpa sin studentklädsel där, enligt Svensk handels undersökning.

— Kläder och skor har blivit dyrare, och många undersöker möjligheten att köpa second hand, säger Schmidt.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.