Studenten kostar mer än tidigare år, störst kostnader innebär kläder och maten. Arkivbild.
Studenten kostar mer än tidigare år, störst kostnader innebär kläder och maten. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler väljer begagnat när studentfirandet blivit dyrare – så mycket har det ökat

Kostnaden för studentfirandet har ökat. I år får en familj lägga i genomsnitt 4 900 kronor på mat, mössa och festligheter. Men många vänder sig också till begagnatmarknaden. Fler har fått upp ögonen för det cirkulära, säger Viktor Schmidt, presschef på Svensk handel.


Studenten kommer snart med glädjerop och firanden. Men i år ser uppvaktandet ut att kosta mer än tidigare år, visar nya siffror från Svensk handel.

— Det är en inflationseffekt som vi ser, säger Viktor Schmidt på Svensk handel.

Så mycket skiljer från förra året

Kostnaderna har ökat mest för de anhöriga som ansvarar för själva firandet. För en students hushåll väntas kostnaden bli drygt 4 900 kronor, jämfört med föregående år då notan låg på drygt 4 500 kronor.

— Studenten är en speciell högtid, man tar den en gång i livet. Saker har blivit dyrare, men studenten har inte blivit mindre aktuell att fira, säger Schmidt.

För studenterna själva har kostnaderna minskat något, från 2 200 till 2 000 kronor i år. Enligt Svensk handel är en orsak att studenter generellt inte är särskilt köpstarka.

En trend är ett ökat intresse hos den yngre generationen för begagnatmarknaden. Nästan var tredje blivande student planerar att köpa sin studentklädsel där, enligt Svensk handels undersökning.

— Kläder och skor har blivit dyrare, och många undersöker möjligheten att köpa second hand, säger Schmidt.

TT
Senaste nytt

Så mycket pengar kan du ha rätt till – om ditt barn har adhd

13-åring efter mordet: Man är van

En tonårspojke sköts ihjäl tidigt under onsdagskvällen vid Mälarhöjdens idrottsplats i södra Stockholm. Många personer befann sig i närheten och kunde snabbt ta sig till platsen. Man är van, säger en 13-årig pojke som såg den mördade tonåringen.

Kvinna död efter krock med älg

En kvinna i 20-årsåldern har avlidit efter att ha krockat med en älg på Hisingen i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten.

Inga platser kvar på asylboenden i Tyskland

Tyska asylboenden är fullbelagda efter att rekordmånga personer har ansökt om asyl i landet. På bara årets första åtta månader har det hittills kommit nästan lika många asylsökande som under hela förra året.

MP-toppens krav efter dödsskjutningarna: ”Behöver undantagstillstånd”

Inför något som liknar undantagstillstånd för att få stopp på killarna och männen som skjuter. Det kräver kommunalstyrelsens ordförande i Haninge efter våldsbrotten.

Skidskyttestjärnan Linn Persson friade till pojkvännen Christian: "Han sa ja"

Linn Persson är en av Sveriges främsta skidskyttar. Men hur mycket vet du egentligen om idrottarens liv utanför skidspåren? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Persson: längden, frieriet till pojkvännen och medaljerna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.