Apples Vision Pro avtäcktes när företaget drog igång sin årliga utvecklarkonferens i huvudkontoret i Kalifornien på måndagskvällen, svensk tid.
Apples Vision Pro avtäcktes när företaget drog igång sin årliga utvecklarkonferens i huvudkontoret i Kalifornien på måndagskvällen, svensk tid. - Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Apple lanserar glasögon – för 38 000 kronor

Efter flera år av rykten har Apple avtäckt en ny produkt: Ett par glasögon som kombinerar virtual reality (VR) och augmented reality (AR).


Fakta: VR och AR

VR: Virtual reality, eller virtuell verklighet, är en teknik för att interagera med en digital 3D-värld med hjälp av interaktiv utrustning, vanligtvis en hjälm eller glasögon med inbyggda skärmar framför ögonen.

AR: Augmented reality, en teknik som blandar digital information med den riktiga världen, oftast genom en kamera som i exempelvis mobilspelet "Pokémon go".

Vision Pro, som glasögonen heter, är den första nya produktkategori Apple lanserar sedan Apple Watch såg dagens ljus 2014.

Avtäckningen skedde när techjätten sparkade igång sin utvecklarkonferens WWDC i Kalifornien på måndagskvällen. Det är ett årligt evenemang som alltid bjuder på en rad mjuk- och hårdvarunyheter.

Gå runt i en datorgenererad värld

Glasögonen använder kameror och olika sensorer, och styrs helt via röstkommandon, handgester och ögonrörelser. I det ena läget placeras ett AR-filter med digitala objekt över användarens fysiska omgivning, i det andra kan användaren gå runt i en datorgenererad värld.

Apple beskriver det som en "ny era" för kommunikation och sättet vi upplever appar, film, spel och annat på.

Släpps 2024

Vision Pro var en dåligt bevarad hemlighet. Rykten om ett par Apple-glasögon har cirkulerat sedan 2017, enligt prylsajten Engadget.

Glasögonen släpps inledningsvis i USA "tidigt nästa år", enligt Apple med en prislapp på 3 499 dollar – motsvarande runt 38 000 kronor.

TT
/
/
/
USA
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.