Apples Vision Pro avtäcktes när företaget drog igång sin årliga utvecklarkonferens i huvudkontoret i Kalifornien på måndagskvällen, svensk tid.
Apples Vision Pro avtäcktes när företaget drog igång sin årliga utvecklarkonferens i huvudkontoret i Kalifornien på måndagskvällen, svensk tid. - Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Apple lanserar glasögon – för 38 000 kronor

Efter flera år av rykten har Apple avtäckt en ny produkt: Ett par glasögon som kombinerar virtual reality (VR) och augmented reality (AR).


Fakta: VR och AR

VR: Virtual reality, eller virtuell verklighet, är en teknik för att interagera med en digital 3D-värld med hjälp av interaktiv utrustning, vanligtvis en hjälm eller glasögon med inbyggda skärmar framför ögonen.

AR: Augmented reality, en teknik som blandar digital information med den riktiga världen, oftast genom en kamera som i exempelvis mobilspelet "Pokémon go".

Vision Pro, som glasögonen heter, är den första nya produktkategori Apple lanserar sedan Apple Watch såg dagens ljus 2014.

Avtäckningen skedde när techjätten sparkade igång sin utvecklarkonferens WWDC i Kalifornien på måndagskvällen. Det är ett årligt evenemang som alltid bjuder på en rad mjuk- och hårdvarunyheter.

Gå runt i en datorgenererad värld

Glasögonen använder kameror och olika sensorer, och styrs helt via röstkommandon, handgester och ögonrörelser. I det ena läget placeras ett AR-filter med digitala objekt över användarens fysiska omgivning, i det andra kan användaren gå runt i en datorgenererad värld.

Apple beskriver det som en "ny era" för kommunikation och sättet vi upplever appar, film, spel och annat på.

Släpps 2024

Vision Pro var en dåligt bevarad hemlighet. Rykten om ett par Apple-glasögon har cirkulerat sedan 2017, enligt prylsajten Engadget.

Glasögonen släpps inledningsvis i USA "tidigt nästa år", enligt Apple med en prislapp på 3 499 dollar – motsvarande runt 38 000 kronor.

TT
/
/
/
USA
Senaste nytt

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

Tomt på kontot? Så skaffar du extrapengar under krisen

Tomt på kontot, ändå en driva med räkningar. Så hur kan man göra för att få in mer pengar? Här är tips från privatekonomerna.

Mexikansk studie: Bara så kan gängvåldet stoppas

Gängmorden och våldet kommer att fortsätta öka om inte nyrekryteringen bryts. Längre straff och hårdare tag hjälper inte. Det är slutsatsen i ett av världens våldsammaste länder. Och samma gäller för Sverige, enligt expert.

Sjöbo: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Personbil i olycka, Sjöbo.", skriver polisen på sin hemsida.

Han körde ner i skredet: "Bilen flög"

När Marko Mijatovic körde hem från sin restaurang klockan halv två natten till lördag öppnade sig plötsligt marken.

Scholz försvarar hög ränta: Hushåll klarar det

1 timme sedan
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz försvarar Europeiska centralbankens (ECB) räntehöjningar och anser att hushåll bör klara av den historiskt höga räntenivån på 4 procent.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.