Magnus Hedberg, känd från Lyxfällan, berättar om sommarens dyra utgifter.
Magnus Hedberg berättar om sommarens dyra utgifter. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan/

Lyxfällan-Magnus varnar: Därför kan den varma sommaren stå dig EXTRA dyrt

Svensk sommar kan bjuda på både höga temperaturer och regn. Enligt Lyxfällan-experten Magnus Hedberg finns det också ett samband mellan slantarna som går åt och väderprognosen. Till Nyheter24 ger han tips kring hur du ska tänka under semestermånaderna.


Ekonomen Magnus Hedberg har under många år varit en av experterna i TV3:s långkörare Lyxfällan. Ofta har deltagarna dyra vanor, skuldberg och högar med obetalda räkningar, och Magnus Hedberg är en av experterna som hjälper dem förbättra sin ekonomi. 

Lyxfällan-experten Magnus Hedbergs spartips inför sommaren

Sommaren är här med varmt väder, bad och semesterresor. Och inte sällan tenderar slantarna att rinna iväg extra mycket under just dessa månader. 

Magnus Hedberg har tidigare berättat för Nyheter24 om tre enkla tips för att maxa semesterkassan i sommar. Lyxfällan-experten förklarar även vilka utgifterna som brukar skena mest under sommarmånaderna, och hur du ska tänka för att hålla i plånboken. 

Foto: TV3/Lyxfällan

Magnus Hedberg: Det här är utgifterna som skenar mest under sommaren

Magnus Hedberg berättar att under sommaren så förändras folks spenderingsmönster ofta drastiskt. Han förklarar att de utgifter som tenderar att dra iväg allra mest är de som man inte tagit höjd för innan. 

– Oftast är det framför allt den här spontaniteten. 

– Resor vet man ju oftast om och planerar in, och tar lite höjd för att man bokar en resa. Det kanske är något man tänker på redan under vintern. 

Många gånger planerar man ju nämligen och bokar en resa långt innan sommaren, och bokar någon form av boende och flyg. Det brukar också innebära att man då har bättre koll på vad sommarens nöjen kommer kosta. 

– Då har man mer planering för de fasta kostnaderna. Det där boendet kostar kanske 10 000 att hyra en vecka, men då tar man höjd för det. Men det som drar iväg är ju allt det spontana, såsom glasspauserna och fika på stan, förklarar Magnus Hedberg. 

"Är det fint vänder så ser man..."

Och det finns en viss aspekt som Magnus Hedberg menar tenderar att göra att sådana kostnader skenar iväg ännu mer. 

– Är det fint väder så ser man att sådant drar iväg mycket mer, och även då kanske alkoholinköp och restaurangbesök. 

Foto: TV3/Lyxfällan

Detsamma gäller drivmedelkostnaderna under en varm och fin sommar, menar Magnus Hedberg. 

– “Det är kanonväder, vi drar iväg i helgen eller åker till och hälsar på en kompis på landet”. Och så blir det massa extra resekostnader eller drivmedelskostnader. Den här spontaniteten är det som man ser som verkligen sticker iväg under sommaren på ett helt annat sätt än vad det gör under resten av året, berättar Magnus Hedberg och fortsätter: 

– Det är ju ofta väldigt en rörlig och snabb kostnad också. Om det är värdelöst väder och regn då det kan vara ganska lugnt. Det kanske blir något biobesök eller dylikt. Men det är oftast när det blir en väldigt bra sommar som kostnaderna drar iväg väldigt mycket. 

Magnus Hedberg: "Det gäller att ha någon slags budget"

Hur ska man då tänka för att på bästa sätt lyckas hålla i pengarna när det är bra väder? Här gäller det att tänka långsiktigt, för att undvika att ens spenderingsmönster inte påverkar en alltför mycket efter sommaren. 

– Kostnaderna kanske kan få dra iväg, men det gäller att ha någon slags budget och plan för hur mycket det max kan få dra iväg innan det blir problem som man får handskas med i höst, säger Magnus Hedberg till Nyheter24. 

/
/