Sveriges BNP minskar.
Sveriges BNP minskar. - Foto: Martina Holmberg/TT & Fredrik Sandberg/TT

Så påverkas din plånbok när ekonomin faller: "Räkna med..."

Sveriges BNP minskar efter sommarens semestertider. SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén förklarar hur detta kan påverka din plånbok.


Tiderna efter sommarens semester kan rent ekonomiskt vara tuffa för många. Samtidigt som många kämpar med att komma igång med sparandet igen visar Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) på en minskning med 0,8 procent i landets tillväxt, enligt SVT.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén förklarar i en video på SVT:s hemsida hur du som privatperson kan påverkas av den minskade tillväxten.

– Den senaste BNP-siffran visar att svensk ekonomi bromsar in, men inte lika kraftigt som de preliminära siffrorna från juli visade, säger han. 

När det kommer till just din plånbok lyfter han tre områden som är en bidragande faktor till den minskade tillväxten och som påverkar oss och de verksamheter runt omkring oss.

Född 1957? Allt om skattekompensationen – då kommer den

3 områden som påverkar din plånbok

Konsumtionen minskar 

– Då är det framför allt inom området som kallas för rekreation och kultur som vi drar in på utgifterna och i kategorin bostäder, förklarar Norén. 

Energikostnader

– Det verkar som att vi har blivit bättre på att snåla på att värma upp och göra av med el. Vi kanske har stängt av golvvärmen för gott.

Räkna med en räntehöjning till

– Hade ekonomin bromsat in hårdare som man först trodde, då hade det gett lite andhämtningspaus åt Riksbanken. Räkna med ytterligare åtminstone en räntehöjning i september. 

/