Vissa renoveringar kan stjälpa snarare än hjälpa.
Vissa renoveringar kan stjälpa snarare än hjälpa. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Janerik Henriksson/TT

Renoveringarna som sänker värdet på din bostad – varningen: "Blir fel"

Är du i renoveringstaget? Då finns det några saker du helst ska undvika – annars riskerar du att sänka värdet på din bostad.
– Det blir fel, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare hos Fastighetsbyrån, till Nyheter24.


Har du köpt ny bostad eller vill du ge ditt nuvarande boende ett lyft? Då kanske du planerar både en eller två renoveringar

Men det gäller att tänka till innan du tar fram snickarbyxorna och verktygen. Vissa renoveringar kan nämligen sänka värdet på din bostad. Vad du anser vara en "uppgradering" kan alltså stjälpa snarare än hjälpa om du sedan ska sälja ditt hus eller din lägenhet.

Billigaste knepen för att öka värdet på din bostad – mäklaren: "Väldigt lätt"

Mäklaren: "Sänker värdet på bostaden"

I en intervju med Nyheter24 berättar Pia-Lotta Svensson, mäklare vid Fastighetsbyrån, att något av det värsta man kan göra i renoveringsväg är att "jobba mot byggåret".

– Alla investeringar som går mot byggåret på din bostad, oavsett byggår, blir fel. Det är olönsamt och sänker värdet på bostaden.

Hon fortsätter vidare:

– Det kan till exempel vara att sätta upp stuckaturer i en 60-talslägenhet. Det har man sett en hel del. Man tar in äldre attribut i nyare boenden helt enkelt.

Pia-Lotta Svensson. Foto: Tim Bohman/Fastighetsbyrån

Mäklarens bästa tips: Så vinner du en budgivning

Rådet: Var försiktig med punktinsatser 

Det finns också andra renoveringar som kan få potentiella köpare att rygga tillbaka.

– Klinkergolv kan också vara farligt att lägga in. En del lägger in det i kök och det må vara praktiskt, men det är ett helskotta att få bort om nästa ägare inte vill ha det, säger Pia-Lotta Svensson. 

Att göra "punktinsatser" kan också vara riskabelt, enligt Svensson.

– Om jag till exempel målar en vägg i ett rum, så kommer det att ge ett sämre intryck av de andra väggarna i rummet. Man måste ha en jämn nivå i hela bostaden, så att det inte blir en väldig obalans med ett topprenoverat vardagsrum, medan övriga rum inte renoverats på 20 år. 

– Det blir väldigt stor kontrast, där det nya sänker det gamla. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!