Det danska läkemedelsbolaget Novonordisk och dess preparat mot fetma och diabetes, Wegovy och Ozempic, har fått börsvärdet att rusa och har nu slagit franska lyxgiganten LVMH. Arkivbild.
Det danska läkemedelsbolaget Novonordisk och dess preparat mot fetma och diabetes, Wegovy och Ozempic, har fått börsvärdet att rusa och har nu slagit franska lyxgiganten LVMH. Arkivbild. - Foto: Frederik Ringnes/NTB/TT

Fetmamedicin slår lyx som börsetta

Danska läkemedelsjätten Novonordisk petar franska lyxgiganten LVMH från den europeiska börstoppen. I alla fall sett till slutkurserna i måndagens handel, skriver Financial Times.


Novonordisk lyfte till placeringen som Europas högst värderade bolag efter att bolagets medicin mot fetma, Wegovy, hade introducerats i Storbritannien.

Det gav bolaget en börsskjuts uppåt och ett marknadsvärde motsvarande 428 miljarder dollar. Lyxgiganten LVHM, som äger märken som Louis Vuitton, Fendi och Hennesy, har ett marknadsvärde på 419 miljarder dollar, enligt tidningen.

Novonordisk har stora framgångar med sina medel mot fetma och diabetes, den senare med namnet Ozempic. Bolaget har sedan tidigare konstaterats vara större än Danmark, i meningen att dess marknadsvärde överstiger Danmarks BNP.

Redan 2008 gick bolaget om rederiejätten Maersk som landets högst värderade bolag.

TT
/
/
/
/