Pensionsmyndigheten stämmer SEB. Arkivbild.
Pensionsmyndigheten stämmer SEB. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Storbanken SEB stäms – anses ha skadat pensionssparare

SEB stäms av Pensionsmyndigheten. Storbanken anklagas för att ha misskött sitt uppdrag i den så kallade Allra-härvan, rapporterar Expressen.


Stämningsansökan lämnades in till Stockholms tingsrätt förra veckan. Det ekonomiska kravet uppgår till cirka 470 miljoner kronor plus ränta.

SEB var under 2012 förvaringsinstitut åt pensionsbolaget Allras fonder (tidigare Svensk Fondservice). Pensionsmyndigheten anser att SEB misskötte sin roll som förvaringsinstitut när det gäller Svensk Fondservices tre premiepensionsfonder, Balanserad, Maximal och Offensiv.

För pensionsspararna betydde det ekonomisk skada, något som kunnat undvikas om banken skött sitt åtagande korrekt, enligt Pensionsmyndigheten.

— Vi stämmer SEB då vi anser att bolaget inte har fullgjort sina skyldigheter som förvaringsinstitut för Allras fonder. Vi har valt att gå vidare i den här delen för att ge drabbade pensionssparare och pensionärer ersättning för den skada de har orsakats, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson till tidningen.

SEB avvisar Pensionsmyndighetens skadeståndskrav. Redan i bankens årsredovisning för 2022 avfärdades myndighetens bild.

”SEB har bestridit kravet då banken anser sig ha fullgjort sina skyldigheter som förvaringsinstitut för dessa transaktioner och anser att man inte har något skadeståndsansvar”, skrev banken då.

TT
/
Relaterat
Senaste nytt

Lite uppåt på Asienbörserna

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

1 timme sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

1 timme sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

2 timmar sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern sköts i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.