Snart ett minne blott? De brittiska pubarna blir allt färre. Arkivbild.
Snart ett minne blott? De brittiska pubarna blir allt färre. Arkivbild. - Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Nytt larm om brittisk pubkris – så många verksamheter har stängt

Varje dag stänger två engelska och walesiska pubar av sina ölkranar för gott. Det är nästan en fördubbling mot i fjol.


Den brittiska puben är på väg att bli närmast utrotningshotad. Larmet kommer från ett fastighetsbolag som har tagit fram statistik för regeringen i London.

Under årets första sex månader stängde 383 pubar i England och Wales, nästan exakt samma siffra som för hela fjolåret, när 386 pubar lade ned verksamheten. Det rapporterar BBC och The Times.

Flera bakslag för pubarna

Bakslagen kommer ovanpå varandra. Först kom coronapandemin, vars effekter pubarna ännu inte har hämtat sig ifrån. Sedan kriget i Ukraina som ledde till högre omkostnader och höjda energipriser. Och i år har inflation och råvarupriser som sticker i höjden tillkommit.

Antalet pubar i England och Wales sjönk i juli till 39 400, det kan jämföras med nära 64 000 pubar i hela landet i början av 1990-talet. Och värre kan det bli för den inrättning som är en av landets symboler.

Tidigare pubägaren: "Vill inte låta bitter"

Under nästa år hotas pubarna av en kraftig höjning av fastighetsskatten och dessutom riskerar de bli av med en stor skatterabatt.

— Jag vill inte låta bitter, trots att jag helt ärligt är det, men regeringen måste göra något för att ge välbehövligt stöd åt småföretagare, säger den före detta pubägaren Chris Miles i norra Yorkshire till The Northern Echo.

Hans pub The Fleece i Richmond gick åtminstone runt. Men som så många andra insåg han att det inte skulle hålla i längden och att det är mer ekonomiskt lönsamt att sälja fastigheten eller omvandla den till bostäder.

— Jag förstod att jag inte kunde lösa problemen, säger han till BBC när The Fleece blivit ett streck i den dystra statistiken.

TT
/
/
Pub