Nick Hayek, vd för Swatch, världens största tillverkare av armbandsur, är kritisk till att Schweiz numera endast har en storbank i landet. Arkivbild.
Nick Hayek, vd för Swatch, världens största tillverkare av armbandsur, är kritisk till att Schweiz numera endast har en storbank i landet. Arkivbild. - Foto: Anthony Anex/AP/TT

Klockkungen: Schweiz behöver en till storbank

Schweiz är i behov av ytterligare en storbank. Det anser Nick Hayek, vd för Swatch, världens största tillverkare av armbandsur.


Efter att UBS köpte upp rivalen Credit Suisse tidigare i år varnar nu det schweiziska klockföretagets vd för att den bristande konkurrenssituationen inom landets bankväsende kommer att exponera Schweiz för fler utländska långivare.

— Med beslutet att ge upp varumärket Credit Suisse har UBS nu öppnat dörrarna för utländska aktörer. Vi behöver minst två storbanker, säger Hayek till den schweiziska tidningen SonntagsBlick.

Credit Suisse hamnade i en djup kris tidigare under våren och var nära att kollapsa i spåren av bankkrisen i USA, där en så kallad bankrusning uppstod och kunder plockade ut stora summor.

När den främsta rivalen UBS övertog Credit Suisse erhöll storbanken skuldnedskrivningar och likviditetsgarantier på 109 miljarder schweizerfranc, motsvarande 1 257 miljarder kronor, från den schweiziska staten.

Sammanslagningen har mött stor inhemsk kritik från såväl politiker som finansiella företrädare.

Hayek anser i stället att UBS borde ha börsnoterat Credit Suisse och behållit en ägarandel på 30 till 40 procent, för att sedan bett stora schweiziska företag som Swatch, rulltrapps- och hisstillverkaren Schindler och kemijätten EMS-Chemie köpa upp resterande aktieandelar.

Likväl är Hayek av uppfattningen att UBS övertagande av Credit Suisse var den bästa lösningen. Detta eftersom en bank med "svagt ledarskap skulle ha fallit offer för spekulanter", enligt honom.

TT
/
USA
Senaste nytt

Misstänks ha fuskat för Trump – sex inför rätta

USA håller Osprey på marken

Den amerikanska militären ställer tills vidare in alla flygningar med Osprey, ett så kallat tiltrotorflygplan. Osprey är olycksdrabbat och beskedet kommer efter en krasch utanför Japan för en vecka sedan där åtta soldater från flygvapnets specialtrupper dog.

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

1 timme sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

1 timme sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

2 timmar sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

2 timmar sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.