Tesla i fokus för EU-granskning av misstänkt kinesisk elbilsdumpning i Europa. Arkivbild
Tesla i fokus för EU-granskning av misstänkt kinesisk elbilsdumpning i Europa. Arkivbild - Foto: Ben Margot AP/TT

Tesla i fokus när EU granskar elbilar från Kina

Amerikanska Teslas leveranser av elbilar tillverkade i Kina är i fokus när EU granskar dumpning av elbilar som tillverkats med statliga kinesiska subventioner. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till flera källor. Teslas aktie faller i förhandeln på Wall Street efter uppgifterna.


EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen överraskade många när hon den 13 september förklarade att EU har inlett en granskning av misstänkta kinesiska statsstöd till elbilstillverkare som exporterar bilar till Europa. Enligt Bloombergs källor handlar det förutom Tesla även om de kinesiska biltillverkarna BYD, SAIC Motor och Nio, som är i fokus.

Syftet med utredningen är att avgöra omfattningen på kinesiskt statsstöd till biltillverkarna och föreslå motåtgärder från EU:s sida.

Under årets första sju månader har Tesla sålt omkring 93 700 Kina-tillverkade elbilar i Västeuropa, enligt branschstatistik. Nummer två är SAIC Motors MG, som under samma period nådde upp till 57 500 nyregistrerade elbilar i Västeuropa.

Tyska BMW och franska Renault skeppar också elbilar från Kina till europeiska slutkunder och omfattas därmed också av utredningen.

De Kina-tillverkade bilarnas andel av den europeiska elbilsmarknaden har i år ökat till 5,6 procent, upp från 1,1 procent 2020.

TT
/
EU
Senaste nytt

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

1 timme sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

1 timme sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.

Tre döda i skjutning i Nevada

2 timmar sedan
Tre personer sköts till döds och ytterligare en skadades allvarligt i en skjutning på University of Nevada i Las Vegas, uppger den lokala polisen.

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

3 timmar sedan
Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare en fortsatt debatt om president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, rapporterar Politico.