Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Arkivbild.
Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

"Katastrofalt" besked för SAS-aktieägarna

SAS-aktien avnoteras från börsen. 137 000 svenskar får nu se sitt värde gå upp i rök. "Katastrofalt", enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.


SAS är en populär aktie bland småsparare. Det totala antalet ägare uppgår till cirka 255 000, varav nästan 137 000 finns i Sverige, enligt flygbolaget.

Men nu får de se sitt värde försvinna.

I och med att konsortiet, med bland andra det fransk-nederländska flygbolaget Air France-KLM och den danska staten, går in som nya storägare i SAS förväntas bolaget avnoteras från börsen nästa år. Därmed blir alla aktier värdelösa.

— Det är ett katastrofalt besked för de aktieägare som fortfarande har SAS i sin portfölj, trots alla de varningar som har framförts under lång tid om att sälja, säger Joacim Olsson.

I en intervju med Dagens industri varnade till och med SAS vd, Anko van der Werff, för att det efter den pågående rekonstruktionsprocessen “endast blir ett litet, om än något, värde kvar för befintliga ägare och kreditgivare".

— Det är väldigt ovanligt, men också väldigt hedersamt att han är så öppen i sin kommunikation till marknaden, säger Joacim Olsson.

TT: Finns det någonting att göra för de som fortfarande sitter på aktien?

— Vi får studera detta noggrannare och se om det finns något som skulle kunna rädda några ören, men mitt intryck just nu är att det inte är något konstigt. Man har hittat en modell för att tillföra kapital till bolaget, det kommer att avnoteras och värdet på aktierna kommer att bli noll, säger Joacim Olsson.

— Men det korta svaret bli: Nej, jag tror inte det finns något att göra, fortsätter han.

TT
/
Senaste nytt

USA håller Osprey på marken

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

1 timme sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

1 timme sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

1 timme sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.

Tre döda i skjutning i Nevada

2 timmar sedan
Tre personer sköts till döds och ytterligare en skadades allvarligt i en skjutning på University of Nevada i Las Vegas, uppger den lokala polisen.