Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson presenterar partiets skuggbudget.
Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson presenterar partiets skuggbudget. - Foto: Henrik Montgomery/TT

MP föreslår 14 miljarder mer till välfärden

Miljöpartiet vill höja de generella statsbidragen till kommuner och regioner med 14 miljarder kronor mer än regeringen. Förslaget finansieras med skattehöjningar – bland annat en dubblad flygskatt.


Miljöpartiet lovade redan i våras att man i sin budgetmotion skulle ge kommuner och regioner vad de behöver för att täcka ett väntat underskott på 24 miljarder kronor nästa år.

— Vi ser det som en väldigt viktig del för att kommuner ska finansiera skola och socialtjänst bland annat, säger Miljöpartiets ekonomisk politiske talesperson Janine Alm Ericson, som presenterade MP:s budgetmotion för 2024 på torsdagen.

Springa snabbare?

Den borgerliga regeringen föreslog i sin budgetproposition en höjning av de generella statsbidragen med 10 miljarder kronor. MP vill utöka den höjningen med ytterligare 14 miljarder kronor.

— Vad tänker de sig att personalen ska göra, springa snabbare?, säger Janine Alm Ericson.

Dessutom föreslår MP olika riktade satsningar på vård, skola, omsorg och kollektivtrafik för totalt 12 miljarder kronor. Bland annat vill partiet ge ett likvärdighetsbidrag till skolorna på 1,5 miljarder kronor utöver regeringens satsning. MP vill också lägga en miljard på en extra satsning mot förskolorna.

Alm Ericson beskriver MP:s budgetmotion som en budget som satsar på att stärka välfärden, på investeringar i klimatet och på att öka jämlikheten. Till exempel vill MP indexera barnbidraget.

Miljöpartiet ser samma reformutrymme som regeringen, på runt 40 miljarder kronor. Utöver det finansierar partiet sina satsningar med en rad skattehöjningar.

Bland annat samma typ av bankskatt som Socialdemokraterna gått fram med, en återinförd värnskatt och en progressiv beskattning av kapital. Partiet vill också dubblera flygskatten.

Tusen miljarder på klimatet

Miljöpartiet motsätter sig också regeringens jobbskatteavdrag. Istället vill partiet sänka skatten för boende i glesbygden med 1,8 miljarder kronor.

Utöver det har partiet sedan tidigare också föreslagit en satsning på klimatet med 100 miljarder kronor per år de kommande tio åren. Partiet vill att staten ska låna de pengarna genom att utfärda gröna obligationer.

TT
/
/
/
/