Aktieinvesterarna på New York-börsen fortsatte köpa på onsdagen. Arkivbild.
Aktieinvesterarna på New York-börsen fortsatte köpa på onsdagen. Arkivbild. - Foto: J. David Ake/AP/TT

Wall Street fortsatte uppåt

Efter ett par tydligt ystra dagar fortsatte New York-börsen uppåt. Men ny statistik om stigande amerikanska producentpriser – med fortsatta farhågor för inflationen och eventuella räntehöjningar – finns bland orosmolnen.


— Investerarna kommer att behöva fortsätta vara tålmodiga. Att sänka inflationen rejält från fjolårets höga tal var en utmaning, att få ned den till Feds (centralbankens) tvåprocentsmål är en annan, säger Mike Loewengart, hög chef på storbanken Morgan Stanley.

Wall Street fortsatte stiga på onsdagen. Dow Jones industriindex gick upp 0,2 procent, S&P 500 klättrade 0,4 procent medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex ökade 0,7 procent.

Flera Fed-företrädare har de senaste dagarna luftat synpunkter om läget i USA:s ekonomi och formuleringarna har tolkades som duvaktiga ur ränteperspektiv.

Men statistik på onsdagen visar att producentpriserna ökade mer än väntat i september. Det är dåliga signaler för de som hoppas på lägre inflation och ränta.

Priserna i producentledet, som riskerar slå igenom på slutkonsumenterna, steg 0,5 procent jämfört med augusti. Ekonomerna hade i snitt räknat med plus 0,3 procent.

Nu flyttas fokus till statistik om konsumentpriserna, som kommer på torsdagen. Även där ligger förväntningarna på plus 0,3 procent mellan augusti och september.

TT