Vad betyder egentligen effektiv och nominell ränta?
Vad betyder egentligen effektiv och nominell ränta? - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skillnaden mellan effektiv och nominell ränta – det här måste du tänka på

När du jämför olika lån kommer du troligtvis stöta på begrepp såsom nominell ränta och effektiv ränta. Nyheter24 reder ut hur de skiljer sig åt.


Planerar du att låna pengar, och ska jämföra olika lån med varandra? Då är det klokt att titta extra noga på den effektiva räntan. Men vad innebär det egentligen?

Vad är skillnaden mellan ränta och effektiv ränta?

Det som vi i vardagligt språkbruk kallar endast för ränta, heter egentligen nominell ränta. Nyheter24 reder ut hur så kallad nominell ränta och effektiv ränta skiljer sig åt. 

Ränta på ränta-effekten: Så får du dina pengar att växa

Vad är nominell ränta?

Nominell ränta är den kostnad som långivaren eller banken tar för att låna ut pengar. Den visar dock bara räntan för själva lånet, utan att räkna in övriga avgifter, och är därmed i princip alltid lägre än den effektiva räntan. 

Vad är effektiv ränta?

Banken eller långivaren tar även ut avgifter för uppläggning och hantering av lånet. Om du räknar ihop både ränta och avgifter får du den totala kostnaden för ditt lån, och det här är den effektiva räntan. Effektiv ränta visas ofta som en procentsats. 

Timlön till månadslön – så räknar du ut det

Vad betyder nominell ränta?

Ordet “nominell” betyder ungefär “på pappret”, och innebär alltså att det reella värdet kan vara något helt annat. Den nominella årsräntan är den räntesats som man vanligen refererar till när man diskuterar olika lån och som långivare ofta lyfter fram i marknadsföring. 

Den nominella räntan kan vara ett bra sätt för att få en överblick, men kan även vara missvisande då inte hela lånets kostnad är inräknad. 

Vad betyder effektiv ränta?  

I och med att alla avgifter inkluderas i den effektiva räntan, brukar det betyda att du får en bättre bild av vad kostnaden för ditt lån blir under ett år. Skillnaden mellan den nominella räntan och den effektiva räntan kan vara stor, eftersom avgifterna kan vara höga. 

Några av vanligaste avgifterna som ingår i den effektiva räntan kan exempelvis vara aviavgift eller fakturaavgift samt uppläggningsavgift. 

Tjäna extra pengar? Så gör du – enligt experten: "Skattefritt upp till 40 000"

Räkna ut effektiv ränta

Den effektiva räntan är = ränta + avgifter. 

Att räkna ut den exakta effektiva räntan på egen hand kan däremot vara knepigt, då den beräknas med en komplicerad formel. Denna formel tar bland annat hänsyn till lånets storlek, hur ofta avbetalningarna sker och storleken på dessa. 

Långivarna måste presentera sina effektiva räntor enligt Konsumentkreditlagen, men det tenderar att inte marknadsföras riktigt lika tydligt som den nominella räntan. Det är därför viktigt att kontrollera det tydligt när du jämför lån. 

Källor: Europaparlamentet, Sparbankerna, Nordea, Sambla

/