Ränta på ränta-effekten kan få dina pengar att växa.
Ränta på ränta-effekten kan få dina pengar att växa. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT

Ränta på ränta-effekten: Så får du dina pengar att växa

Ränta på ränta-effekten är ett begrepp som du kanske hört i förbifarten i sammanhang som rör ekonomi. Men vad innebär ränta på ränta och vilken formel ska man använda för att räkna ut den omtalade effekten? Nyheter24 reder ut allt.


Ränta på ränta – vad innebär det?

Om du placerar pengar på ett sparkonto med ränta eller investerar pengar i fonder och aktier kan dina pengar växa, antingen genom den räntesats din bank har satt eller via utdelningar eller genom en kursuppgång.

Denna intjänade ränta eller avkastning kan du senare få ytterligare ränta eller avkastning på, vilket leder till en så kallad ränta på ränta-effekt eller snöbollseffekt där pengarna växer snabbare.

Prisbasbelopp 2024: Höjd pension, mer CSN och lägre inkomstskatt – så påverkas du

Exempel på ränta på ränta-effekten

Om du till exempel har satt in 100 000 kronor på ett sparkonto, där räntesatsen är fem procent, kommer du efter ett års tid ha 105 000 kronor på kontot.

När ytterligare ett år gått, och om räntan fortsatt är satt till fem procent, kommer pengarna ha vuxit till 110 250 kronor eftersom du nu får ränta på de 100 000 kronor du först satte in samt de 5 000 kronor du fick genom räntan under första året. 

Förutsatt att räntan på fem procent består innebär det att dina 100 000 kronor kommer att ha vuxit till 162 000 kronor inom loppet av tio år. 

Vilken räntesats du har på ditt konto bestäms av din bank och det kan även variera huruvida den intjänade räntan betalas ut månadsvis eller årsvis. 

Tjäna extra pengar? Så gör du – enligt experten: "Skattefritt upp till 40 000"

Ränta på ränta-kalkylator

Vill du beräkna ränta på ränta-effekten för ditt sparande eller dina investeringar? Flera banker erbjuder just en sådan kalkylator, däribland Nordea och Danske Bank

Timlön till månadslön – så räknar du ut det

Ränta på ränta-formel för uträkning

Men om du inte vill använda dig av en kalkylator kan du också använda dig av en ränta på ränta-formel för att själv räkna ut effekten. 

Formeln i fråga ser ut såhär: investerat/sparat belopp x (1+ränta)^tidsintervall.

Om du alltså vill beräkna vad ränta på ränta-effekten landar på om du sparar 5 000 kronor om året, med fem procents ränta, under fem år kommer formeln att se ut på följande sätt: 5 000 x (1+0,005)^5.

Amortering 2023: Så funkar det och här är de nya kraven

Källa: Konsumenternas, Swedbank och Nordea

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vintrigt värmerekord i Grekland

Fem anhållna för dubbelmord

Fem personer har anhållits misstänkta för att vara inblandade i ett dubbelmord i Göteborg i början av februari.

Ungerskt Nato-nej – till Rutte

Ungern har hittat en ny käpp att sätta i Nato-hjulet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ICC: Arresteringsorder mot ryska militärer

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat arresteringsordrar för två ryska militärer med anledning av misstänkta brott från åtminstone den 10 oktober 2022 till den 9 mars 2023.

WHO: Tusentals behöver evakueras från Gaza

Runt 8 000 patienter behöver evakueras från Gaza, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Att flytta patienter skulle kunna minska belastningen på vårdanställda och på sjukhus som kämpar för att kunna drivas vidare under kriget.

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

1 timme sedan
Postnord genomför just nu en rad förändringar, som innebär att brevhämtningen och utdelningen blir långsammare.