'Vi ser inte på något vis att man som svensk skulle känna sig utpekad eller ovälkommen – tvärtom', säger Claes Pellvik på Ving.
'Vi ser inte på något vis att man som svensk skulle känna sig utpekad eller ovälkommen – tvärtom', säger Claes Pellvik på Ving. - Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska resenärer oroliga efter Brysseldådet

Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet. Bland svenska resenärer märks oro över utvecklingen, uppger flera resebolag. Vi vet att en del av våra kunder hör av sig för att orientera sig kring läget, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving.


Enligt Pellvik är det framför allt de med bokade resor som hör av sig med frågor till resebyrån. Några avbokningar har däremot inte märkts av i större utsträckning.

Sedan terrorhotnivån i somras höjdes i Sverige pågår ett arbete för att informera resenärerna om tips och råd.

"Undvik folksamlingar"

— Det har varit på plats ett tag nu och det gör vi via appar, skriftligt, muntligt och så vidare. Där handlar det mycket om råden vi får från UD och det är att man ska undvika stora folksamlingar, politiska manifestationer och använda sunt förnuft, säger Claes Pellvik.

Med anledning av dådet i Bryssel – där två svenska fotbollssupportrar sköts till döds och en tredje skadades – uppmanar utrikesdepartementet till ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet för svenskar på resande fot.

Inte heller Tui eller Apollo har noterat avbokningar till följd av händelsen. Men även hos dem hör kunderna av sig med säkerhetsrelaterade funderingar. Dessa rör också den upptrappade konflikten i Gaza, som skapat ovisshet kring särskilda resmål.

Flera frågor än normalt

Exempelvis Egypten dit många svenskar reser under vinterhalvåret.

— Den senaste veckan har vi fått in fler frågor än normalt över hur man ska tänka när man bokar en semester, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig för Tui i Sverige.

— Säkerheten är det absolut viktigaste för oss och vi reser alltid till områden som är säkra enligt UD. Och sker någon förändring ska våra kunder känna sig trygga med att vi tar kontakt med dem före avresa.

TT
/