Många börsskärmar att hålla reda på. Arkivbild.
Många börsskärmar att hålla reda på. Arkivbild. - Foto: Richard Drew/AP/TT

Stockholmsbörsen på minus i år – bland de sämsta

Förra veckan var en av de dystrare på börsen på länge. Sen årsskiftet ligger Stockholmsbörsen nu på minus och gör den till en av de sämre i världen hittills i år.


Sex handelsdagar i rad på minus satte punkt för den gångna börsveckan, fem procent minus gör veckan till en av de sämre i år. Därmed åkte också Stockholmsbörsens breda OMXS-index ned på den lägsta nivån i år, minus 2,8 procent sedan årsskiftet.

Det som spökar mest för tillfället är de stigande räntorna, främst de amerikanska. Det påverkar aktiebörserna negativt dubbelt upp. Dels pressar det bolagsvinsterna, dels strömmar pengar från aktier till räntepapper.

Den svenska aktiebörsen har gått extra dåligt, sämst jämfört med de större Europabörserna och aktiemarknaderna i USA. Flera orsaker har av bedömare lyfts fram: Den svaga kronan, svajiga, skuldtyngda fastighetsbolag, konjunkturkänsligare aktier än andra börser, koranbränningar och den eskalerande våldsvägen.

Men det finns börser som gått sämre. Helsingforsbörsen och den isländska är ned 16 procent vardera hittills i år, den portugisiska har backat fem procent. Zürichbörsen är på ungefär samma nivå som den svenska.

Längre ut i världen har de kinesiska börserna inte heller rosat marknaden. Hongkongbörsen har rasat 13 procent hittills i år.

Bäst då? Bland de större börserna sticker den amerikanska tekniktunga Nasdaqbörsen ut, plus 24 procent.

TT
/
USA