Det skiljer sig en hel del när det kommer till summa som föräldrar ger sina barn i veckopeng beroende på ålder och vem som delar ut pengen.
Det skiljer sig en hel del när det kommer till summa som föräldrar ger sina barn i veckopeng beroende på ålder och vem som delar ut pengen. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Så mycket får svenska barn i månadspeng – skiljer tusenlappar

Att ens barn gärna vill ha vecko- eller månadspeng är inget nytt. Men frågan är hur mycket man ska ge? I en ny undersökning som Swedbank genomfört redovisas hur genomsnittet ser ut baserat på barnens ålder.


Att barnen gärna vill ha vecko- eller månadspeng är inget ovanligt. Faktum är att desto äldre de blir desto mer pengar vill de ha.

Då bör du börja prata pengar med ditt barn – experten: "Är du en swishförälder?"

Fördelarna med månadspeng

Hur mycket barnen får i månadspeng skiljer sig åt beroende på vilken ålder de befinner sig i. Yngre barn behöver mindre pengar, men när de växer och blir äldre så ökar också behoven efter större summor, det visar en ny undersökning som Swedbank genomfört.

De berättar att fördelarna med att ge vecko- eller månadspeng är viktigt dels för att barn får lära sig mer om pengar vilket ökar chansen att få en sund och hållbar ekonomi som vuxna. Det ger även barnen möjlighet att förstå pengars värde så att fallgroparna blir färre i vuxen ålder.

Därför sparar föräldrar mer pengar till söner: "Blir lite uppgiven"

Så mycket får Sveriges barn i månadspeng – baserat på ålder

Summorna skiljer sig åt i åldersspannen. Från sju års ålder till tio års ålder är genomsnittet lika stort. Det är först när barnen fyller elva år och uppåt som ökningen börjar ta fart och redan vid 16 år ålder är genomsnittet över tusenlappen.

7-8 år: 100 kronor

9-10 år: 100 kronor

11-12 år: 200 kronor

13 år: 300 kronor

14 år: 350 kronor

15 år: 500 kronor

16 år: 1 110 kronor

17 år: 1 200 kronor

18 år: 1 250 kronor

Så mycket pengar förlorar du när du vabbar

/
/