Fed-chefen Jerome Powell säger att USA har en 'lång väg att gå' för att få ned inflationen till bankens mål på 2 procent under onsdagens presskonferens.
Fed-chefen Jerome Powell säger att USA har en 'lång väg att gå' för att få ned inflationen till bankens mål på 2 procent under onsdagens presskonferens. - Foto: Susan Walsh/AP/TT

Expert: Troligen inga fler räntehöjningar i USA

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad. Fed kommer sannolikt inte höja räntorna mer, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.


Centralbanken konstaterar i sitt räntebesked att arbetslösheten har ökat något samtidigt som den amerikanska ekonomins tillväxt har varit "stark".

Maria Landeborn tycker att beskedet ger blandade signaler.

— Någonstans tycker jag att de två tar ut varandra. Ekonomin är urstark men arbetslösheten har kommit upp lite grann.

Det är första gången som Fed lämnar räntan oförändrad vid två på varandra följande möten sedan man började höja den i mars 2022.

Maria Landeborn tror att centralbankens ränta kommer att ligga kvar på nuvarande nivå även efter nästa räntebesked i slutet av året. Samtidigt tror hon att Fed kommer att glänta på dörren för nya höjningar tills man är säker på att inflationen fortsätter nedåt mot målet på 2 procent.

— Att säga att "nu har vi officiellt stannat på den här räntenivån" är detsamma som att lätta på penningpolitiken. Det kommer man inte att göra, speciellt inte när den amerikanska ekonomin är så otroligt stark.

För Riksbankens del är det positivt att andra centralbanker pausar räntehöjningar, enligt Landeborn. Det skulle kunna innebära att man följer i Feds fotspår, men det ger också en möjlighet att stärka den svenska kronan.

— Det som talar för att Riksbanken, trots allt, höjer igen är inte inflationen utan snarare kursutvecklingen. Att man ser att det faktiskt finns en möjlighet att göra något åt den svaga svenska kronan.

TT
/
USA
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.