Fed-chefen Jerome Powell säger att USA har en 'lång väg att gå' för att få ned inflationen till bankens mål på 2 procent under onsdagens presskonferens.
Fed-chefen Jerome Powell säger att USA har en 'lång väg att gå' för att få ned inflationen till bankens mål på 2 procent under onsdagens presskonferens. - Foto: Susan Walsh/AP/TT

Expert: Troligen inga fler räntehöjningar i USA

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad. Fed kommer sannolikt inte höja räntorna mer, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.


Centralbanken konstaterar i sitt räntebesked att arbetslösheten har ökat något samtidigt som den amerikanska ekonomins tillväxt har varit "stark".

Maria Landeborn tycker att beskedet ger blandade signaler.

— Någonstans tycker jag att de två tar ut varandra. Ekonomin är urstark men arbetslösheten har kommit upp lite grann.

Det är första gången som Fed lämnar räntan oförändrad vid två på varandra följande möten sedan man började höja den i mars 2022.

Maria Landeborn tror att centralbankens ränta kommer att ligga kvar på nuvarande nivå även efter nästa räntebesked i slutet av året. Samtidigt tror hon att Fed kommer att glänta på dörren för nya höjningar tills man är säker på att inflationen fortsätter nedåt mot målet på 2 procent.

— Att säga att "nu har vi officiellt stannat på den här räntenivån" är detsamma som att lätta på penningpolitiken. Det kommer man inte att göra, speciellt inte när den amerikanska ekonomin är så otroligt stark.

För Riksbankens del är det positivt att andra centralbanker pausar räntehöjningar, enligt Landeborn. Det skulle kunna innebära att man följer i Feds fotspår, men det ger också en möjlighet att stärka den svenska kronan.

— Det som talar för att Riksbanken, trots allt, höjer igen är inte inflationen utan snarare kursutvecklingen. Att man ser att det faktiskt finns en möjlighet att göra något åt den svaga svenska kronan.

TT
/
USA
Senaste nytt

Sveriges ambassadör till Navalnyjs begravning

Svenskarna som har chans på toppjobbet i Bryssel

Stefan Löfven eller Magdalena Andersson som rådsordförande i EU? Det är inte omöjligt när EU:s socialdemokrater grubblar över vem som ska få "deras" toppjobb i Bryssel.

Nya EU-miljoner till FN:s Palestinastöd

EU-kommissionen öppnar för mer än en halv miljard kronor i stöd till FN:s Palestinaorgan UNRWA. Pengarna ska skickas redan nästa vecka.

Musk stämmer Open AI – för mycket vinstfokus

Elon Musk stämmer Open AI och dess vd Sam Altman. Open AI – en pionjär inom artificiell intelligens – har agerat i strid med sina stadgar genom att fokusera för mycket på att göra vinster, enligt världens rikaste man.

Kundernas kritikstorm mot Kellogg's: "Dystopiskt"

Ett uttalande från flingjätten Kellogg's vd har fått folk att reagera starkt. Anledningen? Han tycker att frukostflingor kan ätas som middag hos dem som behöver spara pengar.

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

De senaste två årens miljardförluster hindrade inte Klarnas vd från att höja lönen för sig själv och de andra i ledningsgruppen med rekordbelopp. Så här många miljoner tjänar de efter rekordhöjningen på 70 procent.