Sandvik uppger för Expressen att metoderna för att kringgå sanktioner mot Ryssland har allt mer avancerade.
Sandvik uppger för Expressen att metoderna för att kringgå sanktioner mot Ryssland har allt mer avancerade. - Foto: Johanna Norin/TT

Rysk import av svensk teknik trots sanktioner

Trots sanktioner kan den ryska krigsmakten fortsätta att importera svensk industriteknik från bland annat Sandvik genom underleverantörer via tredje part, visar en granskning i Expressen.


Tidningen har gått igenom offentliga upphandlingar sedan invasionen av Ukraina den 24 februari 2022, och skriver att 48 bolag som kopplas till krigsproduktionen i Ryssland haft upphandlingar för att köpa in Sandviks produkter.

Sedan den 24 februari i fjol till 28 februari 2023 har 10 000 importer av Sandvik-utrustning till Ryssland genomförts, enligt ryska tulldeklarationer. Varorna kommer till Ryssland via bolag i Turkiet och Kina.

4 200 av dem ska vara gjorda av bolag som Expressen identifierat som underleverantörer till vapen- och krigsindustrin. Det gäller bland annat bolaget Kammarket, där Texnodinamika är en av de största kunderna. Texnodinamika ingår i en försvarsindustrikoncern som bland annat tillverkar bombflygplan som bär kärnvapen.

Sandvik lämnade Ryssland i juni 2022 och all handel med deras produkter i och mot Ryssland är förbjudet, enligt talespersonen Johannes Hellström. Han uppger att bolaget är "mycket bekymrade över informationen".

”Det specifika distributörsfall du har lyft kommer att gås igenom i enlighet med våra processer, och vi kommer att vidta lämpliga åtgärder i enlighet med vår interna policy”, skriver han i en kommentar till Expressen.

Enligt bolaget har metoderna för att kringgå sanktioner blivit allt mer avancerade.

TT
/
Senaste nytt

40-åring åtalas för att ha drivit knarksajt

Kung Charles: COP28 måste bli en vändpunkt

Kung Charles är på plats på FN:s klimattoppmöte i Dubai. Och han manar världsledarna att agera. Jag ber av hela mitt hjärta att COP28 ska bli ännu en viktig vändpunkt mot genuin omställning, säger han.

Flicka förgiftades med ättika – pappans förklaring: Uppenbarligen törstig"

Mitt i natten får en sexårig flicka i sig ättika – så mycket att hennes magsäck förstördes. Pappans förklaring: Uppenbarligen var hon törstig.

"Sverigebilden" med i ny handelsstrategi

Regeringen presenterar en ny strategi för Sveriges utrikeshandel.

NY Times: Larm om Hamasattack avfärdades

Israel hade detaljkännedom om Hamas angreppsplaner redan för ett år sedan, men dömde ut den terrorstämplade islamiströrelsens förmåga, rapporterar The New York Times. Hade uppgifterna tagits på allvar hade 7 oktober-massakrerna kanske kunnat förhindras, säger källor till tidningen.

Stor kris på Viaplay: Så påverkar det dig som tittare

Ett bolag i kris, med brist på pengar, uppskjutna rapporter och stora utförsäljningar av rättigheter. Vad innebär egentligen Viaplays kris för kunderna? Lite vet vi men mycket är fortfarande oklart.