Segraren i Argentinas presidentval, Javier Milei, beskriver sig själv som 'anarkokapitalist' och utlovar radikala reformer för att få ordning på Argentinas ekonomi.
Segraren i Argentinas presidentval, Javier Milei, beskriver sig själv som 'anarkokapitalist' och utlovar radikala reformer för att få ordning på Argentinas ekonomi. - Foto: Natacha Pisarenko AP/TT

Börsen välkomnar seger för "anarkokapitalist"

Räntorna sjunker på argentinska dollarobligationer och aktier i bolag från Argentina lyfter. Marknaden gör tummen upp efter det att den självutnämnde "anarkokapitalisten" Javier Milei valts till Argentinas nästa president.


De argentinska bankerna Grupo Financiero Galicia och Banco Macro lyfter med över 11 procent i terminshandeln på Wall Street, där deras depåbevis är noterade, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

För Argentinas valuta, peson, är det dock nedåt som gäller. I söndagens handel föll den till omkring 1 000 peso per dollar, ned med cirka 8 procent från fredagens prisnivåer kring 920 peso per dollar.

Vill ersätta peso med USA-dollar

På fyra år har Argentinas peso tappat 90 procent av sitt värde mot dollarn.

53-åringe Milei gick till val på löften om massiva offentliga nedskärningar i kombination med en utfasning av den inhemska valutan peson. Som betalningsmedel tänker han sig i stället att man ska använda USA-dollarn i Argentina. Men han måste få med sig Argentinas splittrade kongress på åtgärderna och där saknar han tydliga bundsförvanter.

Den utbildade ekonomen Milei beskrivs av Financial Times som en radikal liberterian när det gäller synen på ekonomi. Och han har under sin valkampanj vid upprepade tillfällen sagt att han kommer att klippa Argentinas band till "socialistländer" som Brasilien och Kina om han vinner.

Då det är helgdag i Argentina på måndagen, med stängda marknader, dröjer det innan kursreaktionerna slår igenom fullt ut på de argentinska finansmarknaderna.

Inflation på 143 procent

Argentinas ekonomi har länge präglats av enorma offentliga underskott, betalningsproblem och skenande inflation och utbredd fattigdom. Inflationen i oktober uppmättes till 143 procent och omkring 40 procent av landets befolkningen lever i dagsläget under vad som brukar beskrivas som fattigdomsstrecket.

Förutom att införa dollarn, vilket Milei tror skulle dra ned inflationen, har han utlovat budgetnedskärningar motsvarande 15 procent av landets BNP.

Kristalina Georgieva, chef för Internationella valutafonden (IMF), har – liksom USA:s tidigare president Donald Trump och Tesla-grundaren Elon Musk – gratulerat Milei till valsegern.

I ett inlägg på det sociala nätverket X säger Georgieva att IMF "ser fram emot att arbeta nära honom och hans regering".

Tv-kändisen Milei, med en mandatperiod som parlamentsledamot som politiskt bagage, väntas formellt tillträda den 10 december.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Sju ungdomar åtalas för upplopp i Rosengård

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skurup

"Singelolycka på Lv749, Katslösa.", skriver polisen på sin hemsida.

Ny lag för A-traktorer kan ge 1 000 kronor i böter – gäller från och med i dag

Mellan 1 december och 31 december är det krav på vinterdäck på bilen. Från och med i år gäller det även A-traktorer.

Spotify lämnar Uruguay

Spotify har beslutat att lämna Uruguay från och med 1 januari och förväntas ha avvecklat sin verksamhet helt i februari.

Gaza: Fem frågor om vapenvilan

Vapenvilan har upphört mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Den höll i precis en vecka.

Från diktatorns dödspatrull till tyskt fängelse

En man döms till livstids fängelse i Tyskland – för att ha varit del av den tidigare diktatorn Yahya Jammehs dödliga förföljelse av meningsmotståndare i Gambia.