Så här siar EU-kommissionen om tillväxten i unionens medlemsländer 2024.
Så här siar EU-kommissionen om tillväxten i unionens medlemsländer 2024. - Foto: Anders Humlebo/TT

Därför är svensk tillväxt sämst i EU

Efter flera svidande räntehöjningar befinner sig svensk ekonomi i recession. Och nästa år är Sverige det enda EU-landet där ekonomin väntas krympa. När Riksbanken höjer räntan märker vi av det fortare här än i stora delar av övriga Europa, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.


Sveriges bruttonationalprodukt minskade med 0,3 procent under tredje kvartalet. Det är andra kvartalet i rad med negativ tillväxt, vilket definieras som en recession.

Totalt beräknas svensk ekonomi minska med 0,5 procent i år, enligt EU-kommissionens ekonomiska prognos. Bara Estland, Irland, Ungern och Luxemburg presterar sämre.

Och nästa år kan nedgången fortsätta. 2024 är Sverige det enda medlemslandet i EU där ekonomin väntas krympa (0,2 procent).

Mattias Persson lyfter en ofta framförd aspekt i diskussionen om svensk ekonomi: hushållens skuldsättning.

— Svenska hushåll är mycket skuldsatta och därmed oerhört räntekänsliga. Centralbankernas räntehöjningar får snabbare genomslag i räntekänsliga ekonomier som Sverige och Norge än i Tyskland och Frankrike, säger han.

— Men svensk ekonomi kommer att svänga framöver. När ekonomin väl återhämtar sig kommer det märkas tydligt här, tillägger Persson.

Ketchupeffekt för hushållen

Nordeas chefsekonom Annika Winsth bedömer att dagens BNP-siffror stärker uppfattningen att det inte blir fler räntehöjningar, men hon efterlyser också mer ödmjukhet från Riksbanken när det gäller de tvära kasten i penningpolitiken.

— Att ha rekordlåg ränta under lång tid, där folk skuldsätter sig, för att sedan vända väldigt snabbt – ja, det leder till en ketchupeffekt som slår hårt mot hushållen.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, konstaterar att hushållen mött en plötslig och mycket hög "räntevägg".

— Det har fått dem att snabbt sluta konsumera. Det kommer att vara under en bit in i nästa år.

Sveriges räntekänsliga ekonomi är i recession efter ett år av räntehöjningar från riksbankschef Erik Thedéen. Arkivbild.

Enligt Stråberg är Riksbankens räntehöjningar inte direkt något "precisionsvapen".

— Nej, snarare en stor hammare som slår vilt. Men signalen nu är i alla fall att Riksbanken har tryckt på pausknappen med räntehöjningar.

Men när Riksbanken nu pausar räntehöjningarna innebär det inte att priserna kommer att falla tillbaka.

— Nej, priserna sjunker inte, men de kanske inte fortsätter att stiga, säger Alexandra Stråberg.

Stark tillväxt föregående år

Swedbank spår en räntesänkning från Riksbanken under andra halvåret av 2024, givet att inflationen fortsätter sjunka.

— Vi tror till och med att 2025 års budget kan vara ganska expansiv utifrån detta, säger Mattias Persson.

Värt att notera är att Sveriges tillväxt föregående två år har varit relativt stark: 2,8 procent 2022 och 6,1 procent 2021. Samtidigt bedömer EU-kommissionen att inflationen i Sverige kommer att minska nästa år – till unionens lägsta på 1,8 procent.

Arbetslösheten i EU är historiskt hög, 6 procent (6,5 i eurozonen). Prognosen är i princip densamma för nästa år och 2025. I Sverige tros siffran stiga, från 7,6 procent i år till 8,5 procent 2024 och 8,6 procent 2025. Därmed hamnar Sverige stadigt på tredje högst arbetslöshet, slaget bara av mångåriga krisländerna Grekland och Spanien.

TT
/
EU
/
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Härnösand

Ökat sug efter fjällstuga

Stigande räntor och urholkade plånböcker fick efterfrågan på fjällstugor att dyka. Men nu verkar köparna vara på väg tillbaka. Det är ett ökat tryck på visningar, framför allt sedan årsskiftet, säger Marcus Svanberg, Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd.

Tre falska myter om alkohol – enligt alkoholforskaren

Är det bra med ett glas vin om dagen? Och stämmer det att alkohol hjälper dig att somna? Alkoholforskaren Sara Wallhed-Finn slår hål på tre vanliga myter om alkohol.

CAN om alkoholmätningen: Inte hundraprocentig

CAN:s rapport om att över tre miljoner svenskar dricker för mycket har väckt debatt. Svaren i enkäten har fördubblats då man utgår från att många underskattar hur mycket de egentligen dricker.

Nyfödd dog – sjukhus gjorde fel 25 gånger

1 timme sedan
Ett nyfött barn dog på Skaraborgs sjukhus efter att sjukhuset gjort fel 25 gånger, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.

Tankesmedja: Ukraina behöver "slaktardrönare"

1 timme sedan
Krigsvetarna vid den brittiska tankesmedjan Rusi tror inte på någon ukrainsk motoffensiv under 2024. Ukraina behöver först rekrytera, utbilda och utrusta soldater.