Ikea ska fördela bonusar, till ett värde av 3,5 miljarder, mellan sina 165 000 anställda.
Ikea ska fördela bonusar, till ett värde av 3,5 miljarder, mellan sina 165 000 anställda. - Foto: Jessica Gow/TT och Henrik Montgomery/TT

Ikea delar ut miljardbonus till sina anställda – så fördelas pengarna

45 miljarder kronor. Ja, så stor är Ikeas vinst de senaste två åren. Och nu väntar en rejäl bonus till de anställda, rapporterar Dagens Industri.


"Vi tycker att bra heminredning ska vara prisvärt för de många människorna. Så när vi designar en produkt skapar vi prislappen först", lyder det på Ikeas hemsida

Men på senare år har lågprisjätten höjt sina priser vid flera tillfällen, då med hänvisning till stigande råvarupriser, en utmanande transportsituation och energipriser som dragit iväg. 

Men trots att många hushåll stått inför en svår ekonomisk situation och att Ikeas försäljning, sett till antal sålda varor, stagnerat något redovisar nu möbeljätten en miljardvinst – för andra året i rad.

Ikea-föremålen du INTE ska slänga – är värda en förmögenhet: "Kostar lätt 20 000"

Ikea redovisar vinst på 23 miljarder – för andra året i rad

Mer specifikt är det Ingka Group, vilka står bakom drygt 90 procent av Ikeas varuhus och butiker runtom i världen, som för andra året i rad redovisar ett rörelseresultat på strax under 23 miljarder kronor. Detta för räkenskapsåret som sträcker sig mellan september 2022 och augusti 2023, rapporterar Dagens Industri. 

Totalt har alltså den svenska möbeljätten dragit in en vinst på över 45 miljarder kronor under de senaste två åren. 

Massiv kritik mot Ikea: "Nu är julen utraderad"

Ikea delar ut 3,5 miljarder i bonusar

Enligt Dagens Industri är vinsten faktiskt ännu större om man tar i beaktande att Ikea, under det senaste året, avsatt drygt fem miljarder kronor till ett särskilt bonus- och pensionsprogram. 

Merparten av dessa pengar – ungefär 3,5 miljarder kronor – ska gå till bonusar, vilka ska fördelas mellan företagets 165 000 anställda. Vilken summa varje enskild medarbetare får avgörs, enligt Smålänningen, av det resultat som varje avdelning kan uppvisa.  

Läs fler artiklar om Ikea här.

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Folkkongressen: Kina satsar mer på försvaret

Kortare arbetsvecka testas i Köpenhamn

Nu får kommunanställda i Köpenhamn möjlighet att prova att jobba fyradagarsvecka på 14 utvalda arbetsplatser.

Pourmokhtari: Inte aktuellt med SD i regering

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) utesluter att sitta i en regering med Sverigedemokraterna efter nästa val. Då är inte jag en del av den.

Oscar Properties vd avgår

Oscar Proporties vd Carl Janglin avgår med omedelbar verkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tyskland: It-slarv möjliggjorde rysk avlyssning

Rysslands avlyssning av ett hemligt samtal mellan höga befälhavare i tyska luftvapnet berodde på slarv från en av deltagarna, säger Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.

It-attack mot avfallsbolag i Blekinge

1 timme sedan
Västblekinge Miljö AB – det kommunala bolaget för avfallshantering i Karlshamn, Sölvesborg och Olofström – har drabbats av en it-attack, uppger SVT Nyheter. De anställda kan inte använda sin e-post och kommer heller inte åt fakturahanteringen eller kundadministrationen.