Nu är debatten kring ordet jul tillbaka.
Nu är debatten kring ordet jul tillbaka. - Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Janerik Henriksson/TT

Massiv kritik mot Ikea: "Nu är julen utraderad"

Debatten är tillbaka. Alltså den årliga debatten om ordet "jul" är hotat. Den här gången är det Ikeas "Vintersaga julmust" som är målet för kritikerna.


2019 lanserade Apotekarnes "Vintermust" och "Vinterbrygd", och snart var spekulationerna igång på sociala medier. Anledningen till ändringen sas enligt rykten vara att ordet jul bytts ut av religösa skäl. 

I verkligheten var vintermust och vinterbrygd två andra drycker än julmust och julbrygd, som började säljas för att förlänga säsongen. 

Samma diskussion har varit återkommande för Ikeas serie "Vintersaga", sedan den nådde varuhusen 2017. 

Kunderna rasar på Ikeas materbjudande: "Skäms på er"

Kritik mot Ikeas Vintersaga på X

Nu när det närmar sig jul är alltså diskussionen igång igen, och den här gången är det Ikeas Vintersaga julmust som är i skottgluggen. Under en bild där Ikea säljer "Svensk festdryck Vintersaga", som sprids på X pågår en debatt.

Skärmavbild: x.com

Ikea bemöter kritiken

Många är kritiska och ifrågasätter varför den inte heter julmust. Samtidigt är det många som påpekar att det är kollektionen som heter Vintersaga, och att det står att det är en julmust på lappen. 

Även Ikea påpekar samma sak, och tycker att deras inställning till jul är ganska klar:

"Vintersaga är namnet på vår kollektion av mat och dryck som man gärna äter till advent och jul.", säger Louise Ridell Ehinger presskontakt på Ikea till Nyheter24 och fortsätter: 

"Julen syns tydligt i våra varuhus, på ikea.se och bland våra produkter".

Kvinna stal full kundvagn på Ikea – betalade 115 kronor: "Sinnessjukt"

/