Oljekartellen Opec och dess allierade, däribland Ryssland, har flaggat för produktionsnedskärningar. Men marknaden tvivlar. Arkivbild
Oljekartellen Opec och dess allierade, däribland Ryssland, har flaggat för produktionsnedskärningar. Men marknaden tvivlar. Arkivbild - Foto: Lisa Leutner AP/TT

Oljepriset pressas efter otydligt Opec-besked

Oljepriset pressas nedåt trots att oljekartellen Opec och dess allierade i sammanslutningen Opec-plus – där bland annat Ryssland ingår – i torsdags fattade beslut om nya produktionsbegränsningar.


Oljemarknaden verkar ta nedskärningsbeslutet med en nypa salt, då detaljerna om hur medlemmarna i alliansen ska fördela bördan när produktionen ska dras ned med 900 000 fat per dag nästa år är oklara.

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad kretsar strax under 81 dollar per fat efter att i torsdagens handel ha backat med 2,4 procent.

"Det faktum att dessa nedskärningar tog så lång tid att förhandla fram och fortfarande inte är en del av formella produktionskvoter antyder att åtagandena är begränsade från medlemsländerna", skriver investmentbanken Morgan Stanleys analytiker i en kommentar.

TT
/