Snart är det dags för Pensionsmyndighetens orangea kuvert att skickas ut.
Snart är det dags för Pensionsmyndighetens orangea kuvert att skickas ut. - Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT, Henrik Montgomery/TT & Fredrik Sandberg/TT

Detaljen avgör: Så ökar du pensionen när orange kuvertet kommer

I januari 2024 skickas miljontals orangea kuvert ut till svenskarna. Har du koll på vilka val du kan göra för att påverka pensionen, eller vet du hur du kan dryga ut pensionen när det är dags? Pensionsekonomen Dan Adolphson Björck reder ut allt.


I början av januari är det dags för 2024 års orangea kuvert att skickas till närmare åtta miljoner svenskar. I och med det årliga beskedet är det viktigt att du som mottagare känner till viktiga detaljer för att veta hur din pension kommer att se ut och för att få reda på hur du ska kunna påverka den framtida pensionen i så stor utsträckning som möjligt. 

Planerar du att gå i pension 2024? Då får du inte missa det här

Orangea kuvertet: Viktiga detaljerna du behöver känna till

Pensionsekonomen Dan Adolphson Björck arbetar för den oberoende internetsajten minPension, som samarbetar med Pensionsmyndigheten. För Nyheter24 berättar han att många gjorde sina fondval för premiepension runt millenieskiftet när den valmöjligheten fortfarande var relativt ny, men samtidigt är det inte heller helt ovanligt att man glömt det helt och hållet. Då är det kanske inte helt glasklart vad det är som gäller.

– Du kan ha valt upp till fem fonder och de har haft olika avkastning vilket kan resultera i en annan riskfördelning än den du hade från början. Dessutom kan du ha en annan inställning till risk i dag än vad du hade för tio eller i vissa fall tjugo år sedan.

I händelse av att du glömt att välja din premiepension eller i händelse av att du vill byta sparform så är den möjligheten enkel.

– Fondbyte för premiepension görs hos Pensionsmyndigheten och fondbyte för tjänstepensionen sker hos pensionsbolaget, säger han.

Pensionär? Så kan du spara 36 000 kronor på att undvika dolda avgiften

Så ökar du pensionen – enligt ekonomen

För den som däremot gjort sina val men istället vill ha möjlighet att dryga ut pension och på så sätt få mer utbetalat varje månad har Adolphson Björck ett tydligt tips.

– Det generella tipset för den som vill öka sin pension är att jobba längre. För varje år kan det handla om en eller flera tusenlappar varje månad eftersom man är yrkesverksam en längre tid och är pensionär en kortare tid. Senare pension och arbete högre upp i åren leder dessutom till lägre skatt.

Genom att sätta dig in i hur du får en bra översikt över din pension och vilka valmöjligheter du har desto bättre påverkan har du på utbetalningarna. Och för att dryga ut pensionen med större summor är tipset, enligt pensionsekonomen Adolphson Björck, att vid möjlighet fortsätta arbeta ett tag till. 

Pensionär? Så gör du för att slippa kvarskatt 2024

/
/