Alecta förvaltar 1 200 miljarder kronor åt 2,8 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder. Arkivbild.
Alecta förvaltar 1 200 miljarder kronor åt 2,8 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Alecta leder grupptalan mot bank i USA

Pensionsförvaltaren Alecta kommer att leda grupptalan mot den amerikanska nischbanken First Republic Bank i USA i ett pågående mål, skriver Alecta i ett pressmeddelande. Flera års process väntas.


"Vi har en plikt att vidta de rättsliga åtgärder vi kan för att få tillbaka så stor del som möjligt av kapitalet efter First Republics kollaps", skriver Alectas vd Peder Hasslev i en kommentar.

Syftet är enligt Alecta att maximera storleken på det kapital som kan återvinnas för såväl Alectas räkning som för övriga deltagare i grupptalan – som normalt tar flera år att slutföra.

Enligt Alecta pågår dessutom grupptalan mot bankerna Signature Bank och Silicon Valley Bank i USA, men där har domstolen som leder respektive process utsett andra investerare som ledare för grupptalan.

Alecta förlorade sammanlagt ungefär 20 miljarder kronor av pensionsspararnas pengar när de tre amerikanska nischbankerna gick omkull i våras.

När det gäller First Republic Bank sålde Alecta sitt innehav med en förlust på 7,6 miljarder kronor. Bankens tillgångar såldes i samband med krisen till den amerikanska storbanken JP Morgan Chase & Co.

Turbulensen kring Alectas banktillgångar i USA ledde till att Alectas dåvarande vd Magnus Billing och pensionsförvaltarens aktiechef Liselott Ledin fick sparken.

TT
/
USA