En Apple-butik i Peking. Arkivbild.
En Apple-butik i Peking. Arkivbild. - Foto: Andy Wong/AP/TT

Uppgifter: Kina begränsar Iphone på företag

Kinas begränsningar mot Apple och andra utländska mobiljättar blir alltmer omfattande. Fler och fler myndigheter och statligt ägda företag förbjuder anställda att använda sig av Iphone.


Från att tidigare i höstas ha handlat om enstaka aktörer i Peking och grannstaden Tianjin omfattar nu förbudet åtminstone åtta provinser där man instruerat anställda att använda sig av mobiler från inhemska tillverkare i stället, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg.

Utökningen av förbudet ses som ett tydligt tecken på hur Kina vill distansera sig från amerikansk teknik och att handelskonflikten mellan de båda länderna trappas upp ytterligare.

För Apple, som tidigare i veckan noterade en rekordnotering på New York-börsen, innebar beskedet att aktien föll tillbaka något under fredagens handel och även tappade i efterhandeln efter börsens stängning. Ungefär en femtedel av bolagets intäkter kommer från just den kinesiska marknaden. Kina har dock de senaste åren systematiskt valt att ersätta teknik från amerikanska jättar som Microsoft, Intel och Dell med inhemska produkter. Apple i sin tur har varit tydligt med att man vill flytta delar av sin produktion från Kina till främst Indien.

TT
/
/