Kylan leder till ett ökat uppvärmningsbehov, men trots det håller sig elpriserna på samma nivå som under fjolåret. Arkivbild.
Kylan leder till ett ökat uppvärmningsbehov, men trots det håller sig elpriserna på samma nivå som under fjolåret. Arkivbild. - Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Lägre elpriser i jul trots kylan

Kyligare väder drar in över Sverige lagom till julhelgerna. Trots det kommer elpriset att landa på runt 60 öre per kWh, vilket är ungefär hälften av priset tidigare i december och ungefär samma som under den varmare julen 2022.


De kommande veckorna väntas temperaturen ligga på runt två grader under det normala för årstiden – att jämföra med fjolårets sista vecka och hela januari som var tre grader varmare än normalt.

"Vi får rikligt med vind i helgen, vilket bidrar till att medelpriset halveras jämfört med för en kort tid sedan. Att många är lediga fram till trettonhelgen och att förbrukningen är låg inom industrin håller också nere elpriset kring helgerna", säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande.

Elpriset i januari väntas bli drygt 80 öre per kWh, jämfört med snittet på en krona i fjol. Att elpriserna trots det kallare vädret väntas ligga på samma nivå eller till och med lägre än i fjol beror på dämpade gaspriser och att elpriset på kontinenten ligger på en tredjedel mot i fjol.

Under hösten har också prisdifferenserna mellan de olika elområdena minskat betydligt jämfört med i fjol och södra Sverige sticker inte längre ut på samma sätt.

TT
/
Jul
/
/