Personer som aldrig sökt ekonomisk hjälp tidigare vänder sig nu till bland annat kyrkor och Sveriges stadsmissioner för att få mat och pengar.
Personer som aldrig sökt ekonomisk hjälp tidigare vänder sig nu till bland annat kyrkor och Sveriges stadsmissioner för att få mat och pengar. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Kyrkan: Nya grupper söker ekonomisk hjälp

Allt fler vänder sig till civilsamhället för att få mat och pengar, rapporterar Ekonomiekot på Sveriges radio. En del har aldrig sökt ekonomisk hjälp tidigare, vilket är nytt.


— Pengarna räcker inte. Det är dyrt att handla mat, det är dyrt att betala hyra, säger Pernilla Landin, diakon i Stockholms domkyrkoförsamling, till Ekot.

Enligt henne har antalet personer som sökt hjälp hos dem mer än fördubblats jämfört med förra hösten. Även hos Frälsningsarmén på Östermalm i Stockholm är det fler som söker hjälp. Enligt Göran Larsson, omsorgskonsulent där, har antalet personer som sökt bistånd ökat med flera hundra procent.

Samtidigt har antalet personer som beviljas ekonomiskt bistånd från socialtjänsten i kommunerna, tidigare kallat socialbidrag, aldrig varit så lågt som nu, enligt statistik från Socialstyrelsen som började föra månadsstatistik 2014.

TT
/
/
/