Börsklockan klämtade för sista gången i år. Arkivbild.
Börsklockan klämtade för sista gången i år. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Börsen upp över 15 procent i år

Stockholmsbörsen avslutade handelsåret med en mindre uppgång på 0,2 procent. Därmed har det breda OMXS-indexet stigit över 15 procent i år.


Merparten av bolagen i OMXS30-listan med de mest omsatta aktierna stängde på plus. I topp återfanns verkstadsjätten ABB, som steg 1,1 procent. Men också storbankerna hade en bra dag med uppgångar på 0,8 respektive 0,5 procent för Swedbank och SEB.

Sämst av tungviktarna gick krisande fastighetsbolaget SBB, ned 2,3 procent, och gruvbolaget Boliden, minus 0,9 procent.

För året som helhet steg OMXS-index 15,5 procent, där uppgången framför allt har skett under årets tre sista månader. OMXS30 lyfte 17,3 procent i år.

Sena siffror

Fredagens indexsiffror kunde redovisas först ett par timmar efter börsstängning på grund av tekniska problem hos operatören Nasdaq. Men aktiehandeln och de system som sköter handeln påverkades inte enligt bolaget.

Bland årets börsvinnare kan H&M och Atlas Copco nämnas. Klädjätten och verkstadsbolaget gick upp 57,4 respektive 34,5 procent i år.

De globala aktiemarknaderna ser ut att notera sitt starkaste år sedan 2019, enligt MSCI:s världsindex, som mäter aktier på global nivå. MSCI har stigit 22 procent i år, att jämföra med uppgången på 25 procent före pandemin.

Stärkt riskaptit

En inflation som fallit mer än väntat i ledande världsekonomier och signaler från centralbanker om tänkbara räntesänkningar nästa år har bidragit till marknadens stärkta riskaptit de senaste månaderna.

De ledande Europabörserna fortsatte också uppåt på årets sista handelsdag, om än med smärre uppgångar. DAX-index i Frankfurt steg 0,3 procent, medan FTSE-index i London och CAC40-index i Paris båda ökade 0,1 procent.

TT