SBAB har släppt nya bostadssiffror. Arkivbild.
SBAB har släppt nya bostadssiffror. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Trots boprislyft – varning för dyster marknad

Bostadspriserna lyfte markant i januari månad. Räkna dock inte med något prisrally på marknaden, varnar SBAB:s chefsekonom Robert Boije.


I januari steg bostadspriserna med 3 procent på riksnivå där det framförallt märks en tydlig uppgång för lägenhetsmarknaden. Medan lägenhetspriserna lyfter med 3,5 procent så ökar villapriserna med 2,7 procent enligt SBAB:s och bostadssajten Boolis månatliga index.

En viss förklaring tillskrivs säsongseffekter och SBAB:s chefsekonom Robert Boije vill inte tolka prisuppgången som ett glädjeskutt utan är osäker på om det verkligen är ett trendbrott som nu syns:

— Det är för tidigt att säga det även om det inte går att utesluta, säger han och refererar till Riksbankens nyligen meddelade räntebesked där man ger signaler om räntesänkning för sommaren som en positiv faktor.

— I den andra vågskålen ligger att många bostadsföreningar står inför höjningar när det gäller bostadsrättsavgifterna. Jag känner mig tveksam till att alla förstår detta.

Stort utbud

Boije påpekar att det kan vara en faktor som ger en mer dämpad utveckling på bostadsmarknaden även om räntehöjningarnas tid är förbi och det snarare handlar om sänkningar i närtid.

— Vi har fortfarande ett historiskt stort utbud av bostäder och ganska få budgivare per objekt och långa försäljningstider. Tar man det sammantaget så talar det för en ganska ljum bostadsmarknad, särskilt gällande lägenhetspriser.

Ser du något som talar för en motsatt utveckling?

— Jag har svårt att se något. Det som möjligen är att många har ett uppdämt behov av att byta bostad. Det kan vara många som varit på väg att skilja sig men har avvaktat, det kan var de som velat komma närmare sin arbetsplats men också fått avvakta. Desto längre period med historiskt låg omsättning – desto större uppdämt behov och det skulle kunna trissa bostadspriserna.

TT
/