Arkivbild från när Donald Trump nominerade Jerome Powell till Fed-chef.
Arkivbild från när Donald Trump nominerade Jerome Powell till Fed-chef. - Foto: Alex Brandon/AP/TT

Trump vill peta Powell som Fed-chef

Om Donald Trump blir omvald som president har han inga planer på att ge Jerome Powell förnyat mandat som chef för Federal Reserve.


Det säger Trump i en intervju med tv-kanalen Fox Business.

Allt mer talar för att Trump på nytt blir Republikanernas kandidat i det amerikanska presidentvalet i november.

Om han därefter skulle återvända till Vita huset står i alla fall en sak klar: Jerome Powells jobb som chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve hänger löst.

På frågan om han ämnar att behålla Powell som chef för Fed uppger Trump att han inte har några sådana planer, och anklagar Powell för att vilja hjälpa sittande president Joe Biden genom att sänka styrräntan inför valet i höst.

— Jag tror att han kommer göra något för att hjälpa demokraterna, om han sänker räntorna, säger Trump till Fox Business.

Powell tillträdde som Fed-chef efter att ha blivit nominerade av Trump. Han fick därefter förnyat förtroende av Biden. Mandatperioden är fyra år.

Han anser också att anledningen till varför aktiemarknaden i USA presterar så starkt fastän ekonomin befinner sig i ett utsatt läge beror på att handlare på finansmarknaderna hyser optimism att Trump ska återvända till Vita huset.

TT
/
/
USA