En svensk affärsman pekas ut som hjärnan bakom ett misstänkt miljardsvindleri i Norge. På bilden Schweigaardsgate i centrala Oslo. Arkivbild.
En svensk affärsman pekas ut som hjärnan bakom ett misstänkt miljardsvindleri i Norge. På bilden Schweigaardsgate i centrala Oslo. Arkivbild. - Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Svensk man misstänkt för miljardsvindleri i Norge – häktad för ekobrott

En 49-årig svensk affärsman pekas ut som drivande bakom ett misstänkt miljardsvindleri i Norge, rapporterar Ekot med hänvisning till den norska affärstidningen Finansavisen.


Härvan har enligt tidningen innefattat att pumpa upp värdet på ett energibolag med flera miljarder och påstås ha förgreningar i ett internationellt penningtvättsnätverk och det svenska Foxtrotnätverket.

Häktad för ekobrott

Mannen sitter sedan i höstas häktad i Stockholm misstänkt för grova ekobrott. Han har bland annat varit inblandad i affärer med nedlagda glasbruk i Småland, där P4 Kalmar tidigare avslöjat att det även där fanns kopplingar till Foxtrotnätverket.

Han har genom åren varit verksam i en rad olika bolag inom it- och fastighetsbranschen, och i projekt med kryptovalutor. Enligt P4 Kalmar har mannen flera konkurser och utredningar om misstänkta ekobrott bakom sig.

Utöver 49-åringen pekas en annan svensk ut i den norska härvan, en man som enligt radion är tidigare dömd för ett uppmärksammat rån.

TT
/
/