Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) träffar arbetsgivare och fack. Arkivbild.
Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) träffar arbetsgivare och fack. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Byggfacket kräver politisk handling

Tillsätt en kriskommission. Kapa kedjorna av underleverantörer. Så ser byggfackets kravlista ut när fack och arbetsgivare pratar om de höga dödsolyckstalen med regeringen.


På tisdagen var det arbetsgivarorganisationerna som träffade statsminister Ulf Kristersson (M) och statsråden på arbetsmarknadsdepartementet. På onsdagen är det fackens tur, men det har redan blåst upp till irritation – statsministern sägs inte ha tid med arbetstagarorganisationerna.

— Det finns ingen tanke bakom detta, han hade möjlighet att vara med i dag, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).

Byggfackets ordförande Johan Lindholm pekar på det brev som han och Byggföretagen skickade till Kristersson före jul efter hissdödsolyckan utanför Stockholm.

— Jag förutsätter att han dyker upp och träffar oss, säger Lindholm.

Värsta året sedan 2011

I fjol dog över 60 personer på jobbet, den högsta siffran sedan 2011, varav 17 i byggbranschen. Byggfacket vill se en kriskommission. De väldigt långa leverantörskedjorna med en hel del oseriösa byggföretag långt ut i kedjorna målas ut som en stor bov.

— Vi har alldeles för många underleverantörer. Ansvaret kastas omkring. Det behövs politiska initiativ, säger Lindholm.

Johan Pehrson kan inte ge några konkreta löften, men säger att regeringen jobbar brett med flera frågor, bland annat mot arbetslivskriminalitet, och att arbetsgivarna har ett stort ansvar.

"Ingen enkel lösning"

Om leverantörskedjorna och om det faktum att bland andra Norge satt en gräns för hur långa de får vara:

— Det är en fråga vi tittar på, säger biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg men tillägger att frågan är mångfacetterad.

"Vi är alla överens om att det inte finns någon tydlig orsak till att antalet allvarliga olyckor ökade under förra året. Det finns ingen enkel lösning, varje olycka är unik", säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i en skriftlig kommentar.

TT
/
/
/
Jul
/