risker amf pensionsjättar risk startups
Credit Suisse gick i graven – riskerna blev för stora. AMF har också satsat pensionspengar i riskbolag. - Foto: TT

Pensionsjättarna tar allt större risker – med våra pengar

AMF stoppade in 200 miljoner i startup-bolaget, som snart gick i konkurs. Och de är långt ifrån ensamma. Den största pensionsskandalen i fjol är kopplad till Alectas miljardrullning in i riskbanker som lade alla ägg i samma korg.
Och trenden fortsätter – även de statliga pensionsfonderna satsar på högriskinvesteringar.


Pensionsfonderna investeras i regel på börsen – i företagens aktier. Men det har blivit allt vanligare att man satsar pengarna på ett betydligt osäkrare kort, i förhoppning om höga vinster.

Så var det exempelvis när AMF 2021 gick in med 200 miljoner kronor i en startup – ett cykelbolag som nu gått i konkurs. Pengarna försvann naturligtvis.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

MISSA INTE: 5 tips: Så gör Sveriges snålaste man på Alla Hjärtans dag

Pensionscasino

Det kan verka lockande att stoppa in pengar i lovande nya projekt som ännu inte börsnoterats. Riskerna hopade sig dock när ekonomin stannade in på bred front 2022 i och med Rysslands olagliga invasion av grannlandet Ukraina.

Då steg inflationen i så gott som alla västerländska ekonomier, och centralbankerna höjde räntorna i ett febrilt försök att stoppa prisökningarna.

Räntorna satte kniven i många Startups

Men höga räntor är sällan ett recept på gott småföretagande. Startup-scenen tog storstryk och Silicon Valley bank med flera gick under efter att ha lånat ut pengar till företag som absolut inte hade råd att betala tillbaka dem när räntorna steg.

Värst i Sverige var Alecta, vars riskbenägna investeringar kostade de svenska pensionssparande tjänstemännen uppskattningsvis tiotals miljarder.

– Fördelen med att investera utanför börsen är att man kan få ytterligare riskspridning och god avkastning. Dock ställer illikvida tillgångar betydligt större krav på investeringsorganisationen, utvärderingssystemen och riskkontrollen, säger Bo Becker, professor vid Handelshögskolan i Stockholm till Dagens Nyheter.

Många riskfyllda investeringar

AMF har gjort flera riskfyllda investeringar. Mathem och Abba-showen Voyage ingår i portföljen, skriver DN.

Stefan Thelenius är pensionsspecialist på stiftelsen Konsumenternas Försäkringsbyrå, som ägs av Konsumentverket.

De senaste fem till tio åren har det blivit vanligare att pensionsbolagen investerar i onoterat och därmed också startups.

– Eftersom de har en lång placeringshorisont har de kunnat investera långsiktigt. Man kan också tänka sig att en låg räntemiljö har gjort att de gått längre ut på riskskalan för att nå högre avkastning, säger säger Stefan Thelenius.

Även staten tar risken

Till och med de statliga AP-fonderna har doppat tårna i aktieandelar i företag som inte noterats på börsen.

Men det kan bli en kostsam historia för de blivande pensionärerna. Många blev besvikna på när Alecta visade sig förlorat uppskattningsvis 20 miljarder i nischbankerna i USA.

Stefan Thelenius tror att vi kommer att få se ökande krav på transparens kring investeringar och hur man kommunicerar kring dessa.

Säker placering?

Det är viktigt att pensionsspararna vet hur deras förvaltare gör med deras pengar, tycker han.

– Alla konsumenter ska vara välinformerade när det gäller traditionell förvaltning, som är det mer trygga alternativet när man väljer form för sin tjänstepension. Då är det viktigt att pensionsbolagen behåller bilden av dem som en säker placering, säger Stefan Thelenius till DN.

Läs mer om ekonomi:

5 tips: Så gör Sveriges snålaste man på Alla Hjärtans dag

Storbanken: Nu stiger inflationen igen

Storbankens skarpa varning till kunderna: "Tar kontroll över dina

Industrikris: Volvo, Sandvik och Ericsson säger upp tusentals

Stora belopp upp i rök för turismen

/
/
/
/