Alphabets vd Sundar Pichai. Arkivbild.
Alphabets vd Sundar Pichai. Arkivbild. - Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Google pausar bildgenerering i nya AI-tjänsten

Google pausar bildgenerering av människor i sin AI-tjänst Gemini, meddelar bolaget på X.


Teknikjätten försöker att komma tillrätta med mångfaldsproblematik i bildgenereringen, att AI-verktyg tenderar att generera stereotypa bilder.

Men det har lett till problem med bilder i en historisk kontext. När användare exempelvis bad Gemini att skapa bilder på tyska soldater under andra världskriget så skapades sådana som asiatiska kvinnor och svarta, enligt The Verge.

"Vi jobbar på att förbättra den här typen av skildringar omedelbart. Geminis AI-bilder genererar en stor bredd av människor. Och det är generellt en bra sak eftersom folk världen över använder sig av den. Men här missar den målet", skriver Google i ett uttalande.

Google räknar med att återstarta tjänsten inom kort.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vindeln rapporterar om misshandel

Åklagare: Fritt fram att ljuga om ekonomi

Det är fritt fram för åtalade att ljuga i domstolen om sina inkomster i syfte att betala lägre bötesbelopp. Det skriver kammaråklagarna Jan Leopoldson och Jonas Myrdal på DN Debatt och kräver motåtgärder av regeringen.

Misstänkt föremål hittat – bombskyddet på väg

Ett misstänkt farligt föremål har hittats på en adress i Frölunda i Göteborg. Ett större område är avspärrat, berättar polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr för TT.

Zelenskyj tackar Biden efter ja till stöd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har talat med USA:s president Joe Biden efter att representanthuset i USA i helgen röstade igenom ett stödpaket på över 60 miljarder dollar, motsvarande över 650 miljarder kronor, till Ukraina.

Stolar återkallas – kan orsaka nackskador

Tre olika typer av stolar återkallas, skriver Konsumentverket på sin webbplats. I samtliga fall handlar det om att stolarna riskerar att tippa bakåt, vilket skulle kunna medföra huvud- eller nackskador.

Tyskar lade rosor vid Hitlers barndomshem

1 timme sedan
Fyra tyskar misstänks för brott efter att ha lagt vita rosor vid huset där Adolf Hitler föddes i västra Österrike. Gesten gjordes för att markera Hitlers födelsedag den 20 april 1889. Tyskarna som var två systrar och deras partner, alla i 20- och 30-årsåldern, upptäcktes av en polispatrull.